Българите не искат еврото, но остават оптимисти за ЕС
Българите не искат еврото, но остават оптимисти за ЕС / Guliver/Getty Images

Ако има референдум за излизане на страната от ЕС, 82% от българите биха гласували тя да остане част от Съюза.

Това сочи изследване на Галъп интернешънъл, проведено в 14 страни членки.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС - съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България - 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Слаб процес на подобряване на отношението към ЕС се регистрира в Дания, Румъния и Германия.

Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа

Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено - в повечето от изследваните страни мнозинството от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това, в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната доминиращи анти-евро нагласи има в Италия и Гърция, докато сред страните-членки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%).

В България пък едва 9% искат въвеждане на еврото, докато за оставане на лева са се обявили 74%.