България изпреварва по корупция Турция и Македония
България изпреварва по корупция Турция и Македония / ThinkStock/Getty Images

България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на Трансперънси интернешънъл.

С най-висока степен на корупция са Сомалия и Северна Корея, които имат едва по 8 точки от идеалния резултат 100.

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100, т.е. без никаква корупция.

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна по отношение на корупцията - страната продължава да се движи надолу в класацията и вече изпадна от челната десетка - до 11 място. Според експертите за това класиране е допринесло и разследването на сериозни корупционни скандали.

Други страни, за които са отчетени обезпокоителни нива на корупция, са развиващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, която е на 64 позиция.

От съседните ни страни Сърбия се нарежда на 78 място, Македония - на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво и заемат 69-то място.

„Бързо развиващите се икономики, чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява", обясни Хосе Угаз, председател на Трансперънси интернешънъл.

Поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо според експертите, които казват, че Лондон би трябвало да се намира в челната десетка.

Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак, които са следвани на дъното от Сомалия и Северна Корея.

Източник: БГНЕС