/ Guliver/Getty Images
Над 6 милиона европейци избират круизния туризъм
България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни от анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г.
 
Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула" при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция.
 
Водещи круизни оператори с интерес към варненското пристанище

В началото на морския сезон т.г. в Бургас акостира круизният кораб Costa neoRIVIERA с близо 1600 пасажери, предимно френски граждани и това бе едно от малките събития у нас, свързано с круизния туризъм.
 
Пристанище Бургас посрещна първия за сезона круизен кораб
 

Guliver/Getty Images


У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи, но най-близките дестинации, от които може да стартира пътешествието са Атина, Венеция и Генуа. Родните туристически компании предлагат също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации.
 
Цените варират от 2000-3000 и 4000 лева, в зависимост от дестинацията и продължителността на круиза.
 
Колко българи тръгват на секс-круиз с "Кораба на оргиите"?

"Дунав Турс" е единственият български корабособственик, който осъществява европейски речен круизен туризъм. Организират се групови и индивидуални круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко луксозни кораба, а годишно над 20 000 пасажери се възползват от услугите на фирмата, която вече се е вписала в европейския туристически пазар.
 
Сезонът на речните круизи у нас стартира всяка година в началото на месец март. Специфичното при този вид круизи е, че всички изхранвания са включени в цената, както и голяма част от напитките, предлагани на борда - вино, бира, безалкохолни, кафе и чай по всяко време на деня.
 
Над 6 милиона европейци са избрали круизния туризъм през миналата година, а Италия е безспорният лидер при стартирането на круизни пътувания по различни дестинации, показва анализът на Евростат.
 

Guliver/Getty Images


От Италия по различни маршрути са тръгнали на пътешествие над 2,2 млн. европейци. Втората предпочитана дестинация за круизен туризъм е Испания, от където са тръгнали близо 1,2 млн. туристи, трета предпочитана дестинация е Великобритания с около 1 милион туристи, а четвърта е Франция с 500 000 круизни туристи, отпътували от френски пристанища.
 
От южната ни съседка Гърция са тръгнали на круизен туризъм около 200 000 пътници, а от Турция - около 270 000.
 
С 829 000 пътници, регистрирани като круизни туристи, английският град Саутхемптън е основното пристанище на ЕС за пътнически круизи, пред Барселона в Испания (685 000 пътници) и Венеция в Италия (657 000 пътници).
 

Guliver/Getty Images


Първият в света еротичен круиз за двойки тръгва от Барселона

Интересът към круизните пътувания в световен мащаб нараства лавинообразно и надхвърля 100 милиона броя туристи годишно, показват актуални данни в интернет. Само в САЩ съществуват около 35 компании, занимаващи се с круизен туризъм с над 120 кораба, като приходите се изчисляват на близо 10 млрд. долара годишно.
 
Една от най-големите круизни атракции е корабът Oasis of the Seas на Royal Caribbean - най-големият круизен плавателен съд строен някога - със седем квартала, истински зелен парк с живи дървета, храсти и цветя, театър за 2000 души, воден амфитеатър за 750 души, аквапарк, изкуствени вълни за сърф, стени за спортно катерене, тенис корт, игрища, дискотеки, барове и дори ледена пързалка на борда на кораба.
 

Guliver/Getty Images

БТА