БСП в СО: Победителят в обществена поръчка за чистота бе предизвестен
БСП в СО: Победителят в обществена поръчка за чистота бе предизвестен / netinfo

Победителят в обществената поръчка за почистването на петте столични района беше предизвестен и той ще бъде победител в конкурсите за останалите райони в София. Това заяви общинският съветник от БСП Желю Бойчев при отварянето на плика, в който на 16 октомври групата на БСП запечата името на победителя в конкурса, чиито резултати бяха обявени вчера от Столичната община. Победител е фирмата „Заубермахер”.

Конкурсът е договорен, след като преди отваряне на тръжните документи победителят вече е известен, твърди съветникът от БСП Гергана Алексова. Според нея това е порочна практика в Столичната община.

Ние твърдим, че е лошо всяка една фирма преди останалите, които кандидатстват, независимо как се казва, да знае какви ще са тръжните условия, те да се правят за нея. Според вас редно ли е когато има конкурс, една фирма предварително да знае, че ще спечели. И днес имаме само един въпрос към кмета Борисов: Дали ще действа и в ресора на чистотата по същия начин, както в транспорта?”

От БСП заявиха, че ще проверят как са спечелени поръчките за ремонт на пътищата и детските заведения в София. По думите на Желю Бойчев вече е заявена проверка на по-значимите обществени поръчки от последните две години, която ще бъде извършена от Държавната финансова инспекция. Съветниците настояват и за свикване на председателския съвет на Столичната община, за да бъде обсъдено състоянието на Общинска банка и връщането й под общински контрол.