Британската икономика е нараснала по-бързо от очакваното
Британската икономика е нараснала по-бързо от очакваното / netinfo

През второто тримесечие икономиката на Великобритания е нараствала малко по-бързо от очакванията, предизвиквайки прогнози за по-нататъшни повишения на лихвените проценти, необходими за овладяване на инфлацията, предаде днес Ройтерс.

Националната статистическа служба обяви, че през тримесечието до юни брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 0,8 процента, като отбеляза, че това е шестото поредно тримесечие с растеж над средното ново.

Прогнозите на анализаторите бяха за растеж от 0,7 на сто, какъвто бе отчетен и през първото тримесечие. На годишна основа растежът е достигнал равнище от 3,0 процента и също е превишил прогнозата от 2,9 процента.

Курсът на британската лира се е повишил на фона на твърденията на инвеститорите, че не след дълго лихвените проценти отново ще нараснат, предаде БТА.

Този месец Банк ъв Ингланд вдигна основния лихвен процент до 5,75 на сто. Това пето повишение бе мотивирано от усилията на банката да овладее темпото на инфлацията, припомня Ройтерс. Банк ъв Ингланд обаче продължава да се опасява, че силното търсене и ограниченият капацитет тласкат цените нагоре, посочва Ройтерс.