/ Gulliver/Getty Images

Чистата индустриална революция ще спаси човечеството от климатичната катастрофа. Това каза основателят на "Майкрософт" и милиардер Бил Гейтс за списание "Wired".

Предприемачът призова за промяна в начина, по който правим бизнес, а именно да намерим начини за отглеждане на храна, производство на стоки, придвижване, производство на електроенергия, отопление и охлаждане на сгради, без да отделяме парникови газове.

Бил и Мелинда Гейтс вече официално са разведени

"Целта е постижима", казва той, и още през следващата година ще се проведат три събития, които ще ускорят прехода към чиста икономика.

На първо място, въпросът за изменението на климата ще придобие по-голяма тежест сред глобалните проблеми.

"След рецесията от 2008 г. те значително се понижиха в списъка с приоритети на избирателите по света, но в настоящата криза изменението на климата не остава на заден план", обяснява бизнесменът.

Той вярва, че младите хора, активистите, акционерите и служителите от цял свят ще поискат от властите и корпоративните лидери да поемат отговорност за постигането на реални резултати в тази насока. На свой ред политическите и бизнес лидери ще отговорят на тези искания, като предоставят конкретни проекти за намаляване на емисиите.

"През 2022 г. най-успешни ще бъдат компаниите, които инвестират не само в устойчивост, но и в разработването на чисти технологии, които ще намалят бъдещите емисии", смята Гейтс.

16-годишно момче е най-младият българин в престижната класация на „Форбс”

Той е убеден, че частният и публичният сектор ще започнат да използват покупателната си способност, за да създадат нови пазари за екологични продукти. Например, те могат да закупят паркове от електрически автомобили, да използват по-чиста стомана и цимент в строителните проекти и да получават повече електроенергия от източници с нулеви въглеродни емисии.

БГНЕС