16-годишният Радостин Чолаков е най-младият българин, класиран в престижната класация на „Форбс 30 под 30”. Той започва да се занимава с програмиране, когато е само на 9 години, разказва NOVA.

„Винаги ми е било любопитно как работят телефоните, компютрите, игрите, които играя и винаги съм се чудил дали може и аз да създам такива”, каза Радостин Чолаков.

Така, малкото момче от родопското село Барутин започва да прави своите големи крачки в компютърните технологии. Успява да разработи платформата "Азбуки.ML" за обработване на български език. Радостин започва проекта преди година заради липсата на софтуер, който работи с родния ни език. 

„Форбс” обяви най-влиятелните жени в музиката

„Целта ми с тази платформа беше наистина да подобря поддръжката на нашия език в онлайн средата”, разказа ученикът.

Проектът на Радостин вече се използва и от големи компании.

„Първоначално идеята беше да я използвам за мои лични цели. След това развих проекта си, за да може да бъде използван от образователните институции”, допълни младежът.

Мечтата на Радостин е  да развива софтуерни компании за иновативни проекти и изкуствен интелект. И въпреки че в училище го наричат родопския Бил Гейтс, иска не да подражава, а да прилича на себе си и да служи за пример не само на малкия си брат, но и на всички останали младежи.

„Програмирането за мен винаги е било като магия. Бих искал да оставя следа в технологичния свят”, заключи Радостин.