БЕХ иска да се въведе данък „слънце
БЕХ иска да се въведе данък „слънце / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският енергиен холдинг (БЕХ), в който влизат всички големи държавни енергийни компании, предлага парламентът да въведе данък "слънце" - върху приходите на фотоволтаичните централи, пише „Труд".

Това става ясно от писмо на изпълнителния директор на компанията Боян Боев до председателя на Народното събрание Михаил Миков, шефа на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай и икономическия министър Драгомир Стойнев.

От БЕХ настояват данъкът да бъде 30% върху доходите от продадената електрическа енергия от слънчеви централи. Подобни налози са по-скоро изключение в българското законодателство - данък върху приходите има само при хазарните игри (15%).

Преди няколко месеца съдът отмени въведената от енергийния регулатор такса за достъп до мрежата на всички зелени централи, която намаляваше цените на тока им с около 30-40%.

"При мен все още не е пристигнало писмото и не мога да коментирам", каза пред "Труд" Рамадан Аталай.

Зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев пък не би подкрепил в никакъв случай подобно предложение.

"Предложените мерки целят ликвидация на слънчевите централи, а това не е цел за държавата", каза Куюмджиев.

Според него мярката е дискриминационна, защото налага данък само върху един вид зелени производители на ток - от слънце.

"Ако се случи, както в Испания и съдът отмени данъка впоследствие, държавата ще им връща пари", каза депутатът.

По думите му, за да се покрие дупката в енергетиката заради многото слънчеви централи, е необходимо първо да се проверят истинските им инвестиции, след което да бъдат задължени да внасят такси за балансиране.

"Ако ликвидираме този сектор, 2,5 млрд. лева банкови заеми ще станат рискови", прогнозира Куюмджиев.

От Българската фотоволтаична асоциация и от Българската ветроенергийна асоциация остро разкритикуваха предложението на БЕХ.

От самият холдинг не коментираха дали ще го оттеглят. Позиция по предложението не дадоха и от Министерството на икономиката, което е принципал на БЕХ.