Банките свили разходите за лихви с 1/3
Банките свили разходите за лихви с 1/3 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Банките в България са намалили разходите си за изплащане на лихви по депозити с над 33% през последната година.

Плащанията им са се свили с 357.6 млн. лв., сочат последните данни на БНБ, цитирани от „Сега". Това е и основната причина за сериозния растеж на печалбата на банките. През първите 9 месеца на 2015 г. трезорите са спечелили общо 795 млн. лв. Сумата е със 194 млн. лв. повече в сравнение с деветте месеца на 2014 г. и с 49 млн. лв. повече от печалбата им за цялата 2014 г.

Към края на септември миналата година трезорите са изплатили 1.059 милиарда лева на вложители. Година по-късно тези разходи вече са 701.1 млн. лв. Така въпреки ръста на депозитите за последната година разходите на банките за изплащане на лихви са се свили сериозно. Причината е в драматичния спад на лихвените нива по влоговете за последната година. Тъй като лихвите по кредитите също са намалели, има и спад на приходите на трезорите по това перо. Те обаче намаляват само със 7% до 2.764 млрд. лв.

Приходите на банките от такси и комисиони също растат. Събраните от фирми и граждани суми под формата на такси за различни услуги за първите 9 месеца на тази година са 758.3 млн. лв., или със 63 млн. лв. повече, отколкото година по-рано.

Само през септември банките са спечелили 82 млн. лв. Това обаче е един от слабите месеци за системата. През август например те добавиха 99 млн. лв. към печалбата си, а най-силен беше януари, когато трезорите спечелиха над 120.6 млн. лв.