Банките отпускат заеми по-предпазливо догодина
Банките отпускат заеми по-предпазливо догодина / www.sxc.hu

През следващата година банките все по-внимателно ще подхождат към хората, които искат да изтеглят кредит, а те пък трябва още по-внимателно да се съобразят с възможностите си да го погасяват. Това заяви в предаването по Дарик „Парите на другите" Тихомир Тошев – изпълнителен директор на КредитЦентър.

„През следващата година тегленето на кредит трябва да става все по-отговорно решение. Наред с всички неща, които трябва да се съобразят – доходи, сума, която може да се обслужва, документи, които да се съберат, трябва да се има предвид, че всяка отделна заявка ще бъде гледана от страна на банката много внимателно”, обясни Тошев.

Той препоръча още: „Не е добре, ако харесате жилище, да бързате да го капарирате, преди да сте получили одобрение от банката. Ще трябва да имате достатъчна сума за самоучастие, което банката ще поиска – между 20 и 35% ще се искат догодина. Ще трябва да сте достатъчно сигурни за доходите си, тяхната стабилност и периодичност в следващите две-три години. Решенията определено трябва да са обмислени добре, като цяло да се погледнат добре семейният бюджет и възможностите на домакинството да обслужва кредит. И едва когато имате сравнителна сигурност и стабилност на доходите и предварително одобрение от страна на банката, да се пристъпи към самото теглене на заема”.