Австрийска компания довършва газовата връзка с Румъния
Австрийска компания довършва газовата връзка с Румъния / БГНЕС

Австрийска компания е избрана от "Булгартрансгаз" за изпълнител по довършването на междусистемната газова връзка с Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на актуални депутатски въпроси на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Решението на "Булгартрансгаз" е от 10 февруари. Срокът за изпълнение е 119 дни от датата на сключване на договора. Поръчката е на стойност 4,577 млн. евро, посочи Петкова. Надявам се, че сме избрали добър изпълнител и първият интерконектор - с Румъния, ще бъде факт през втората половина на годината, каза министърът. По думите й изграждането му е реална възможност за диверсификация на доставките на природен газ у нас.

НЕК намалила наполовина загубата миналата година

Като доста оптимистични определи министърът на енергетиката финансовите резултати на НЕК към края на миналата година. Тя коментира въпроса в отговор на актуални депутатски питания на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

По първоначални счетоводни данни към 31 декември 2014 г. загубата на НЕК е 586 млн. лева, а към края на 2015 г. е намалена до 218 млн. лева, посочи министърът.
Отчита се и намаление на задълженията на НЕК към производители на електроенергия. По думите на Петкова намаляването на загубите и тенденцията към стабилизиране на НЕК са станали възможни заради предприетите през миналата година реформи и промени в сектора.

Уволняват шефа на БЕХ, директорът на "Булгаргаз" заема поста

В отговор на друго депутатско питане - за състоянието на язовирите, Теменужка Петкова каза, че ситуацията е нормална и няма основания за притеснения в тази посока. Средният процент на завиряване към момента е 76 на сто, спрямо 91 процента за това време през миналата година, посочи министърът.

Източник: БТА