НЕК намалила наполовина загубата миналата година
НЕК намалила наполовина загубата миналата година / БГНЕС, архив

Българската независима енергийна борса започна своята работа в реално време, като вече има 24 сделки на борсата. Търговията е тръгнала успешно, а средната цена, която е постигната за мегаватчас, е 44,05 лева. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на Десетата годишна среща на българския бизнес с правителството.

Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят

Наред с пълното либерализиране на енергийния пазар трябва да се мисли и за механизма за защита на уязвимите потребители, тъй като съществуват основания цената на електроенергията да бъде повишена.

Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно

По думите на Петкова финансовите резултати за 2015 година сочат, че НЕК е с около 220 млн. лв. загуба, като тя е намалена наполовина спрямо 2014 г. в резултат от реформите в сектора.

НЕК за първи път постига положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност, добави министърът. ЕСО ще увеличи своята печалба за 2015 спрямо 2014 година близо три пъти. "Булгаргаз" ще отчете печалба за 2015 година.

Петкова информира още, че дефицитът натрупан в НЕК, е 3,7 млрд. лв. като 2,3 млрд. лв. са от невъзстановени инвестиционни разходи по двата големи проекта - АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", и 1,4 млрд. лв. е тарифният дефицит, който се трупа в системата.

Източник: БТА