Апостолов: България ще остане пазарът на големите инвеститори
Апостолов: България ще остане пазарът на големите инвеститори / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Всеки би искал българският капиталов пазар да има динамика, дълбочина. България има малък, но и ще продължава да има достатъчен за необходимостта на българската икономика капиталов пазар, каза председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. Ето какво още каза той:

Аз мисля, че не можем да извадим нашата фондова борса от контекста на световните пазари. Тя съществува и показва, че нашата икономика се развива. Предлага начини на финансиране. Очевидно е, че на този етап банковата система дава по-добрите възможности а финансиране. В този смисъл аз не виждам поводи за драматични разсъждения.

Пазар ще има, но в какъв размер зависи само от нас, участниците. България като страна в Европа, капиталовият пазар ще бъде пазарът на големите инвеститори, институционалните инвеститори.

Индивидуалните участници в много голяма степен ще се разслоят на две групи – хората, които научиха урока си от 2008 година и те ще останат на пазара. И другата много голяма група, които ще работят в тясна връзка със своите инвестиционни консултанти и посредници.

Дали Българската фондова борса трябва да стане част от глобален алианс? Да, трябва, но то трябва да бъде в контекста на една концепция.

* Изказването е част от експозето на Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор пред аудиторията на международната конференция "Перспективи пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа"

DarikFinance.bg