/ iStock/Getty Images
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) съобщи, че пет години след пускането на пазара и присъствие в 46 държави по света, разрешава продажба и в Щатите на т. нар. “система за нагряване на тютюн”, позната с търговското си наименование IQOS и произвеждана от Philip Morris.

Бездимните цигари ще поскъпнат наесен
 
„Системата за нагряване на тютюн“ е иновативно електронно устройство, което нагрява тютюневите късове, след което те произвеждат пара, съдържаща никотин. Американската агенция по храни и лекарства, която прилага строги маркетингови ограничения върху продуктите, за да предотврати достъпа и експозицията на младите хора, проучва продуктите на "Филип Морис" повече от две години и сега излезе с официално становище в полза на компанията.
 
Интересно е, че IQOS всъщност е първи продукт от иновативните тютюневи изделия, който агенцията разглежда.

Управляващите разделени относно акциза на бездимните цигари
 
"Въпреки че разрешаването на нови тютюневи изделия не означава, че те са безопасни, процесът на разглеждане и оценка гарантира, че търговията с тези продукти е подходяща за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Това включва как продуктите могат да повлияят на употребата на никотин и тютюн върху младите хора, както и потенциала на тези продукти да се превърнат в алтернатива за пълнолетните потребители на горими цигари", коментира Мич Целер, директор на Центъра за тютюневи изделия на FDA.
 
След официалното съобщение акциите на "Филип Морис" се повишиха с 1,5 процента.
Дарик радио