90% от износа ни на текстил е за ЕС, секторът с експорт, близък до рекорда
90% от износа ни на текстил е за ЕС, секторът с експорт, близък до рекорда / ThinkStock/Getty Images

Секторът "Текстил и облекло" се очаква да завърши годината с висока стойност на експорта, която да се доближава до рекордните 1,86 млрд. евро от миналата година, коментира пред БТА Анастасия Симеонова, ръководител проекти в Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Основният пазар на продукцията ни, както и преди, продължава да бъде Европейският съюз, допълни Симеонова.

По думите й над 90 на сто от продукцията на бранша е предназначена за износ, като тази тенденция продължава, предвид все още слабото вътрешно търсене.

Заради санкциите върху Русия към момента има спад с близо 13 на сто на годишна база в експорта за Русия, но в абсолютни стойности цифрите не са големи и не предизвикват тревога, коментира Симеонова.

По-скоро отслабването на руския пазар може да се отрази косвено чрез намаление на
поръчките от наши клиенти, които оперират в Русия, допълни експертът.
От 2007 г. секторът е загубил 60 000 работни места. В момента заетите в него са 104 000, което представлява близо 5 на сто спад на годишна база.

Според експерта основният проблем за бранша продължава да бъде липсата на кадри - както квалифицирани, така и неквалифицирани. В тази връзка се застъпваме за идеята за възможно по-бързо въвеждане на дуалната система на професионално образование.

Браншът се нуждае също и от спешни промени в Кодекса на труда, които да направят трудовия пазар по-гъвкав и конкурентен, отбеляза Симеонова.