80 млн. лева инвестиции на CEZ Group
80 млн. лева инвестиции на CEZ Group / netinfo

Близо 80 млн. лева са инвестирали в електро разпределителната мрежа в Западна България от началото на 2005 година, съобщават от CEZ Group.

Направените от CEZ Group инвестиции в електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен са основно за реконструкция и подмяна на съоръжения и кабeлни мрежи, подмяна и изнасяне на електромери на границата на собственост, и с реконтрукция на мрежата ниско напрежение. Средства са насочени също към изграждане на нови съоръжения и трафопостове и изкупуване на трафопостове при нови присъединявания.

От началото на 2005 до средата на тази година над 1 100 километра нови ел.проводници са инсталирани с цел намаляване на броя и честотата на прекъсванията по мрежата.

Качеството и сигурността на електроенергийните доставки са фактори, които стриктно се следят от регулаторните органи в Европейския съюз. Българското законодателство също предвижда засилен контрол в това отношение. Подобни стандарти предстои да бъдат въведени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – припомнят от CEZ Group.

Кражбите на кабели и проводници се отразяват пагубно на качеството на ел. захранването. Контролът върху изкупвателните пунктове трябва да се засили, апелират от ел. разпределение Столично.

От началото на годината Ел. разпределение Столично е пренасочило от инвестиционната си програма близо половин милион лева само за възстановяване на откраднати съоръжения и кабели.

Отделно, за възстановяване на обелени кабели в подземните колектори на град София дружеството е било принудено да заплати над 680 хиляди лева. От началото на годината досега в колекторите са подменени над 46 хиляди метра обелен от крадци кабел.