165 млн. лева за биоземеделие
165 млн. лева за биоземеделие / netinfo
С близо 165 милиона лева ще се финансира развитието на биологичното земеделие у нас през следващите шест години.

През 2013 година 8 процента от земеделската територия на страната ни ще се произвеждат екологично чисти продукти. Това каза министър Нихат Кабил, след като правителството одобри стратегическия план за развитие на биологичното земеделие през периода от 2007 до 2013 година.

До 2013 година България трябва да развие пазара на биологични продукти, да управлява по екологичен начин 8 процента от земеделската земя, както и да развие ориентирани към практиката научни изследвания. Това е записано в стратегическия план, който Министерският съвет одобри.

Голяма част от територията на страната ни е с потенциал да бъде сертифицирана за производство на екологични биопродукти, въпреки че страната ни тепърва се появява на картата на биологичното производство в Европа, съобщи министър Нихат Кабил.

По програма САПАРД в направление „Биологично земеделие” са подадени 114 проекта на обща стойност 7 милиона 81 хиляди лева. От началото на годината са регистрирани 150 биологични производители, 23 преработватели и осем търговци.

Сертифицираните площи са над 30 613 декара. В момента два са контролните органи даващи сертификат за такъв вид дейност, а други два са в процедури за получаване на разрешение.