1,40 лв. за хляб искат производителите
1,40 лв. за хляб искат производителите / netinfo

Над 1 лев трябва да струва хлябът на пазара, категорични са от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Производствените цени според тях трябва да достигнат поне 80 стотинки за 700 грама хляб. Според бранша хлябът в момента е прекалено евтин и всички производители са принудени да укриват данъци.

Хлебопроизводителите ще бъдат доволни, ако цената на хляба достигне 2 лева, заяви Димитър Людиев, председател на федерацията. Според него обаче реално пазарът не може да понесе повече от 1,40 стотинки за 700 храма хляб.

В момента насъщният на едро струва между 40 стотинки и 1 лев в различните райони на страната. Ниските цени са възможни само защото производителите укриват данъци и осигуровки, категоричен бе Людиев.

По данни на федерацията повече от 50 на сто от бранша у нас е в сивия сектор. Людиев обаче не изключи възможността и останалите 50 процента да не спазват законовите изисквания. От федерацията се оплакаха от законодателни проблеми и поискаха в закона за храните да се намали или да отпадне тримесечният срок за регистрация на фирмите, тъй като това позволявало да се работи нелегално.

Те подчертаха още, че производителите в бранша са малки и са принудени да спират работа, като се пренасочват в сладкарството и производството на закуските.

Сериозен проблем за фурните е и липсата на квалифицирана работна ръка, заради ниските заплати у нас.

В съседните Сърбия, Македония и Румъния хлебопроизводителите получават между 800 и 1200 евро на месец. В България заплатата в сектора е между 400 и 500 лева, добави Димитър Людиев, като подчерта, че производството на хляб изисква основно нощен и ръчен труд. Браншът е категоричен, че много скоро хлябът у нас ще се произвежда от азиатци, тъй като няма да можем да задържим българската работна ръка. По тази причина само за миналата година около 30 процента от фирмите, членуващи във федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, са спрели работа. В момента в браншовата организация са регистрирани 600 малки и средни фирми.