1 млрд. лева за селското стопанство догодина от еврофондове
1 млрд. лева за селското стопанство догодина от еврофондове / netinfo

1 милиард лева се очаква да постъпят от еврофондовете за селското стопанство у нас идната година. Това заяви заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов при откриването на Националния аграрен семинар "Българското земеделие и Европейският съюз" в курортния комплекс "Златни пясъци".

Абазов допълни, че средствата ще бъдат разпределени в три направления - директни плащания, пазарна икономика и развитие на селските райони. Тенденцията е всяка следваща година те да се увеличават с темп, с който да догоним старите страни-членки на ЕС, каза заместник-министърът.

От 1 януари 2007 година се очаква да заработи и Разплащателната агенция към Министерството на земеделието и горите. В момента тече одит от европейска фирма за акредитиране на Агенцията, резултатите от който се очаква да станат ясни до 15 декември тази година.

Провежда се и информационна кампания “Ти имаш право на тези пари”, чиято цел е да разясни насърчителните мерки в сферата на селското стопанство и възможностите за кандидатстване за средства от европейските фондове и програми.