/ / iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви допълнителна военна помощ за Украйна по време на изказване от Белия дом късно в четвъртък, съобщава CNN, като се позовава на източници от администрацията. 
 
Байдън планира да обяви новите доставки на военна помощ - която включва тежка артилерия и боеприпаси - докато информира американците за състоянието на конфликта, който наближава втория си месец и навлиза в това, което американските служители определят като кървава нова фаза.
 
Новият пакет за военна помощ, който американският президент ще обяви, възлиза на приблизително 800 милиона долара. Ако бъде одобрен, с него САЩ вече ще са изпратили приблизително 3,4 милиарда долара в помощ за Украйна от началото на инвазията на Русия на 24 февруари.
 
В изказванията си Байдън планира да информира американците за усилията на САЩ да подкрепят народа на Украйна, заедно с разкриването на новия помощен пакет, който е бил финализиран през последните дни.
 
Последният пакет ще бъде обявен седмица, след като администрацията на Байдън одобри друг подобен на стойност 800 милиона долара, който включва артилерийски и противоартилерийски радари - за първи път от началото на руската инвазия.
 
Администрацията на Байдън работи, за да получи военната помощ за Украйна възможно най-бързо, защото вярва, че войната е в критичен етап и продължаващата помощ от САЩ може да промени баланса на силите.
 
По-откритият терен в този регион благоприятства използването на артилерия и системи за дълъг обсег, поради което администрацията е поставила акцент върху бързото въвеждане на тези видове системи, тъй като боевете се отдалечават от Киев към района на Донбас.
 
Байдън обсъди допълнителна западна помощ за Украйна с други световни лидери в защитено видеообаждане в понеделник, където също изрази необходимостта от предоставяне на допълнителни боеприпаси на Украйна. Други страни, включително Канада и Нидерландия, обявиха, че ще доставят от собственото си въоръжение за Украйна тази седмица.

 
CNN