/ Gulliver/Getty Images, архив
Датското правителство ще изпрати допълнителна партида оръжия в Украйна. Това обяви министър-председатекят на скандинавската държава Мете Фредериксен в интервю за TV2.
 
„Възнамеряваме да изпратим още оръжия в Украйна. Това е най-необходимото“, заяви премиерът на Дания в рамките на посещението си в Киев. Тя обаче не уточни какви оръжия ще бъдат предадени на украинската страна.
 
По данни на телевизията в рамките на деня ръководителят на датското правителство ще се срещне с испанския премиер Педро Санчес и президента на Украйна Володиир Зеленски. Фредериксен е първата от представителите на политическото ръководство на скандинавските страни, която посети Украйна след началото на руската операция през февруари.
 
По-рано Дания предаде 2700 преносими противотанкови системи на Киев. Датската полиция съобщи във вторник, че пристанището Кьоге ще бъде обявено за „временна военна зона“. Районът ще се използва за прехвърляне на военно оборудване към Латвия, ако парламентът на кралството подкрепи изпращането на батальон от 800 души там.
 
Датските власти увериха също, че ще помогнат за възстановяването на Украйна.
 
TV2