Журналистката от Дарик Богдана Лазарова взе наградата на Съюза на юристите в България
Журналистката от Дарик Богдана Лазарова взе наградата на Съюза на юристите в България / снимкa: Sofia Photo Agency

По случай Деня на конституцията Съюзът на юристите в България и Висшият съдебен съвет наградиха за обективно отразяване на работата на съдебната система на журналистката от Дарик радио Богдана Лазарова, водеща на единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера". Лазарова взе наградата в категорията „Електронни медии" заради материала „Как се краде фирма", излъчен в авторското предаване „Афера" по Дарик радио.

В получилия признанието на юристите материал се разкрива как от фирмено отделение на Софийския градски съд е открадната фирма, като се използва механизма на вписване за управител на „лице под наем" - подставено лице, осъждано нееднократно, което след това влиза в затвора по друга присъда. В същото време във фирменото дело фалшивите подписи са изрязани с бръснарско ножче, а пък апетитен магазин, собственост на фирмата, който се намира на една от най-скъпите улици в столицата „Граф Игнатиев", се оказва продаден. Следите на парите и на истинските организатори са неоткриваеми. Така, макар и да са си върнали фирмата, собствениците се оказват пред сериозната опасност да изгубят магазина. Награденият материал разкрива, че в Софийския градски съд има още три такива случая на кражба на фирми само за 2009 г., извършени по абсолютно същата схема.

В категорията „Печатни медии" наградата на Съюза на юристите в България бе присъдена на шефката на правния отдел на вестник "Труд" Лилия Христовска. Отличието е за поредицата "Сладката хапка съдебна власт", проследила едновековните опити на политиците да овладеят независимото правосъдие.

В категорията „Местен печат" СЮБ награди журналистката от вестник „Марица" - Пловдив Галина Константинова за материала „Завод на цената на гараж. Лесно е".