Вторият човек в Ал Кайда Айман аз-Зауахири е бил два пъти в България
Вторият човек в Ал Кайда Айман аз-Зауахири е бил два пъти в България / снимка: Reuters, архив
Вторият човек в Ал Кайда Айман аз-Зауахири е бил два пъти в България
41386
Вторият човек в Ал Кайда Айман аз-Зауахири е бил два пъти в България
  • Вторият човек в Ал Кайда Айман аз-Зауахири е бил два пъти в България

Вторият човек в „Ал Кайда" Айман аз-Зауахири, спряган дори за първи след смъртта на Осама Бин Ладен, всъщност дългогодишен сив кардинал на терористичната организация, неин идеолог и ръководител на операциите, преди 16 години е бил в България. Това се е случило през 1995 г. Намеци и неясни слухове за това на няколко пъти се опитваха да си намерят път в публичното пространство. Оказва се обаче, че повечето от твърденията не са верни и изнесените факти не отговарят на истината. В публикации се твърдеше например, че Зауахири е пребивавал в продължение на 11 месеца в България, като през 2 седмици е идвал и е оставал за по една седмица. Че от София Зауахири лично е подготвял терористична мрежа, която да започне да действа в Босна и Херцеговина, а след избухването на войната там, е изпратил 40 свои топ бойци, снайперисти и специалисти по експлозиви в Босна. Че пребиваването му е било пропуснато и проспано от българските специални служби. Сръбският военен анализатор Милован Дрецун в книгата си „Войниците на Аллах" е поместил цяла глава със заглавие „Център на Ал Кайда" в София". В нея той твърди, че Зауахири, по това време военен партньор на Америка в борбата срещу сърбите в Босна и Херцеговина, не просто е изградил терористична мрежа в България, но че днес, 16 години по-късно, в България вече е оформена база на „Ал Кайда".

Фактите за пребиваването на Айман аз-Зауахири в България сочат, че той действително е идвал в нашата страна през 1995 г. с паспорт, който не е фалшив, но е под друго име. Останал е тук по-малко от месец. Останал е в наета от негови близки, мюсюлмани - арабски граждани, къща в малък планински град в България. Престоят му тук е бил просто спирка по пътя на Запад. Бившият директор на Националната служба за сигурност Владимир Манолов, по това време началник направление „Координация" в НСС, което се занимава със съвместните операции с чуждестранни специални служби, е единственият човек, който непосредствено и лично се е занимавал със случая. Той разказва, че българското контраразузнаване е успяло да внедри свой агент в близкото обкръжение на Зауахири в наетата квартира и да го наблюдава в продължение на 20 дни, докато си замине от България. След това е внедрило втори агент, който е пътувал с него до следващата държава по неговия път. Междувременно от египетските власти се е получило искане за Айман аз-Зауахири, заподозрян за съучастие в убийството на египетския президент Ануар Садат през 1981 г. и за опита за убийство на Хосни Мубарак през 1995 г. Поради липса на договор за правна помощ обаче, тогавашният вътрешен министър Любомир Начев е отказал предаването му. Ето какво разказва Владимир Манолов:

Г-н Манолов, Вие каква длъжност заемахте в Националната служба за сигурност през 1994-95 г.?

В началото искам да направя една уговорка. Аз се съгласих да участвам в това предаване, защото от предварителния разговор с Вас останах с впечатление, че знаете доста неща, а за мен е важно как ще бъдат интерпретирани. През този период бях началник на така нареченото направление „Координация", което се занимаваше с планиране и реализиране на съвместни операции с приятелски специални служби.

Отговаря ли на истината, че Айман аз-Зауахири, известен в момента като втория човек в „Ал Кайда"...

Или вече първият.

... или вече първият, както се прогнозира след смъртта на Осама Бин Ладен, е бил в България. Знаело ли е за това нашето контраразузнаване?

Да. Получихме такива сигнали. Те се получиха точно в нашето направление „Координация", което оглавявах. Наложи се да ги проверим. Те бяха получени по оперативен път, което означава от агенти. Наложи се да проверим тези сигнали. Оказа се, че наистина Айман аз-Зауахири е отседнал за кратко в един малък български град. Проверихме голично. Направихме и някои запитвания към египетското посолство, защото Айман аз-Зауахири е терорист, участвал в убийството на египетския президент.

Тогава всъщност като терорист ли е издирван и за какви негови деяния е търсен?

Сама разбирате колко е абсурдно да се говори за клетки на „Ал Кайда" по това време или изобщо за „Ал Кайда". Зауахири не е издирван целенасочено от българските специални служби, тъй като ние нямаме отношение към това убийство, изобщо към този терористичен акт. Въпреки всичко ние не можехме да пренебрегнем една такава сериозна оперативна информация. Затова и започнахме съответните проверки, затова и се обърнахме към египетските ни партньори за малко повече информация за съответния човек. Дори нямахме негова снимка. Оказа се, че наистина това лице се намира в един малък български град. Тогава успяхме даже да внедрим човек близо до него, от когото започнахме да получаваме по-достоверна информация. Като отново подчертавам, че тогава единственият и важният акцент тогава беше Зауахири да не планира някакъв терористичен акт в България или най-малкото да не планира някакъв терористичен акт в България или най-малкото действия, които да застрашават националната сигурност на България или на приятелски или съседни държави. Това беше основната ни цел.

За какво беше издирван от египетските власти?

Съучастие в убийството на египетския президент Ануар Садат през 1981 г и опит за убийството на президента Хосни Мубарак през 1995 г.

Имало ли е данни за други негови дейности и терористични прояви?

Категорично мога да заявя, че ние нямахме такива данни и всъщност нямаше откъде да ги имаме, тъй като най-малкото те не касаеха България. Но за нас случаят беше интересен и затова започнахме по-целенасочена и по-точна информация за това лице.

Когато запитахте египетските власти, оттам получи ли се отговор кое е това лице, за какво го издирват?

Да, получихме неофициален отговор. Тук искам да отворя една скоба, че по това време, а и сега може би, се работеше на принципа на т.нар. „джентълменско споразумение", което означава, че нямаше много писмени документи, много договори. Всичко се правеше по един наистина по доста професионален начин, но тихо и ефективно.

Тоест, в отговора на египетските власти нямаше данни за други негови терористични прояви?

Да, нямаше данни за други негови терористични прояви. Получихме от тях и една снимка, проверихме - това беше човека. Пак казвам, успяхме да внедрим наш сътрудник близо до него и да получаваме по-точна информация за намеренията му.

Колко време го наблюдавахте посредством този внедрен агент?

Не си спомням точно, но беше около 20-на дни. За това време уточнихме неговите интереси тук и по-точно, че той не планира нищо, свързано със сигурността на България.

Какво вършеше той, докато беше тук?

Странно ще Ви прозвучи, но той просто почиваше, срещаше се с приятели, ходеше в местната джамия. Просто разбрахме, че действително това е една спирка по време на негово пътуване. Разбира се, докладвахме веднага случая на тогавашния министър на вътрешните работи Любомир Начев, лека му пръст. Успоредно с това се получи вече и по-конкретно искане от страна на египетските власти ако това лице се намира в България, молба да бъде екстрадирано.

Един вид искане за екстрадиция?

Да.

Доколкото България не е имала договор за правна помощ с Египет, то е имало неформален характер?

Да, така беше. Докладвахме това искане на министър Начев с предложение от наша страна съгласно практиките, които сме използвали, въпреки че нямаме договор за правна помощ с Египет, това лице да бъде не екстрадирано, но предадено на египетските специални служби или на египетските власти.

Министър Начев какво отговори? В крайна сметка той като вътрешен министър взима решението каква да бъде съдбата на този случай?

Да, така е. Той реагира малко странно. Може би аз не успях да го убедя, че имаме такива практики и не е нещо абсурдно да го предадем на египетските власти. Но той се позова наистина на липсата на договор за правна помощ и вероятността от дипломатически скандал, въпреки че сме правили такива операции и скандали не е имало никога. Но все едно, второто ми предложение беше да се опитаме да проследим неговото движение дотам, докъдето можем, и неговите планове. В тази връзка успяхме да внедрим още един човек до него,тъй като той планираше вече пътуване.

Да продължи пътя си нанякъде?

Да. И действително, той замина за една държава, откъдето започнахме да получаваме доста откъслечна информация и накрая го загубихме, нямахме повече информация за него. И това е единствената истина за пребиваването на Айман аз-Зауахири в България. Аз четох едни доста странни публикации за клетки на „Ал Кайда" тук, за структури в София и т.н. Смея отговорно да кажа, че това не отговаря на истината.

Чуваше ли се изобщо тогава да е имало „Ал Кайда" като организация"?

Аз лично не съм чувал по това време. А и всъщност самата структура на „Ал Кайда", дори и сега по мое мнение, е толкова широко разклонена, че би могло да има клетки и спящи клетки в България. Това е несериозно.

Установи ли се колко време е останал Зауахири в България?

Беше около двайсетина дни, времето, за което подготвихме всички тези инициативи.

Контраразузнаването имало ли е данни той да е идвал в продължение на 11 месеца през около 2 седмици, да е изпращал оттук някакви бойци муджахидини към Босна и Херцеговина?

Категорично не сме имали такива данни. Няма как такива данни да се забравят.

Пребивавал ли е в София или само в малък град?

Не, само в малък планински град. Естествено, ние го наблюдавахме там, така че знаехме за неговото движение и не само от внедрения около него наш човек. Не е идвал в София.

Араби ли са го довели тук? Кого е познавал, за да дойде тук?

Мюсюлмански граждани. Това бяха негови не бих казал съмишленици, колкото хора, които му помагат по време на престоя му тук да си почине.

Мюсюлмани български граждани или чужди граждани?

Чужди граждани бяха.

Араби?

Да. Бяха наели квартира. Но пак казвам, нямахме ни какви данни да се занимават с някаква дейност, насочена срещу сигурността на България.

Дали не е създавал тук някакви клетки на ислямски фундаментализъм?

Това беше другият акцент и другата линия, която проверявахме - за създаването на някакви ислямистки структури. Бяхме близо до него, но не получихме такива данни. Затова предложихме вариант или да бъде предаден на египетските власти или да бъде проследен дотам, докъдето е възможно.

Това е било просто спирка по движението му към Западна Европа.

Да, замина на Запад.

Вие сте професионалист, дългогодишен служител на контраразузнаването, клетки на „Ал Кайда" в България хващани ли са, има ли подозрения изобщо да съществуват?

По мое време никога не сме имали такива данни, дори „Ал Кайда" не беше толкова „популярна". Съмнявам се и сега да има, но това вече трябва да кажат професионалистите, които в момента работят в службите.

Смятате, че тя има доста по-стеснена структура - каква?

Категоричен съм, че „Ал Кайда" е една действително стеснена и доста консервативна структура, за да изнася клетки в такива страни като България, а още повече в сегашната ситуация, в която вече целият свят се е изправил срещу тази организация. Просто тя няма шансове.

По това време - 1994-95 г., контраразузнаването хващало ли е в България други терористи?

Зауахири в България, а и доколкото разбрахме, по пътя му, не е имал такива прояви. А иначе на въпроса Ви, който е доста деликатен, бих отговорил просто - да, хващани са такива терористи и с тях е постъпвано по различни начини, които считам за нередно да коментираме сега. Но във всички случаи основната цел по това време, пък и сега, е в България да не бъде допуснат терористичен акт, България да е една покойна държава и, разбира се, в никакъв случай да не бъде и спирка на терористи и база за отдих, това също не сме го допускали. И смея да твърдя, че резултатите са налице.


Главният секретар на МВР по това време, Георги Ламбов, обаче смята, че това не е единственото преминаване на Айман аз-Зауахири през България. Той съобщава за негово транзитно преминаване през наша територия в края на 1995 г., когато той е летял със самолет от Австрия и е трябвало веднага да лети за Турция. Тогава по думите на Ламбов е постъпило искане за екстрадиране на Зауахири, при това преди още терористът да кацне на наша територия. Арестът не е осъществен. Ето какво разкрива Георги Ламбов:


Г-н Ламбов, искали ли са египетските власти Айман аз-Зауахири?

Не египетските, други - европейски.

Коя държава го е търсила?

Идваше от Австрия и трябваше тук да го арестуваме. И аз тогава им казах - ами арестувайте си го в Австрия! Защо ще го арестуваме в България, та да предизвикаме атентати тук.

През 1995 г. ли се случи това?

Да, в края на 1995 г.

А египетските власти искаха ли го, бил ли е обявен за издирване заради убийството и опита за убийство на египетски президенти?

Знам, че имаше искане да го арестуваме. Тогава той минаваше транзит през България, от Виена за Турция.

И арестувахте ли го? Какво се случи?

Не. Има си технология.

Тоест, искането е постъпило още преди той да стъпи в България?

Преди да влезе.

Той е бил още във Виена и те са могли да го арестуват там, на място?

Да.

Това ли е единственият случай, когато Зауахири е минавал през България?

Не съм убеден, че е единственият. По-скоро той се е появил по-рано покрай войните в Западните Балкани.

Но други искания за негова екстрадиция не са постъпвали?

Не, едно единствено искане. И тогава имахме спорове в Министерството на вътрешните работи. Даже бяха издали заповед за задържането му. Тогава казах, че така не става, защото имахме опит с други съседни страни, където като арестуват някой такъв терорист, след това имаше по 3-4 атентата, а ние не бяхме готови да се пазим от атентати.

А какво се случи всъщност - той е излязъл от България в някаква посока и сте го изгубили от поглед?

Не, не. Той е взел самолет, за който си има резервация, кацна транзитно тук и се прехвърли на самолет да продължи пътя си по-нататък. И трябваше да го арестуваме в транзитна зала всъщност.

А той на територията на България развивал ли е някаква дейност, подготвял ли е някакви терористични клетки?

Не. Няма такива данни.