Радикалният ислям не е религия, а политическа идеология
Радикалният ислям не е религия, а политическа идеология / снимка: Reuters
Радикалният ислям не е религия, а политическа идеология
33578
Радикалният ислям не е религия, а политическа идеология
  • Радикалният ислям не е религия, а политическа идеология

Редица въпроси повдигна акцията на ДАНС в Сърница и Лъжница преди седмица и най-важните от тях са: докъде са стигнали опитите за инфилтриране на радикален ислям в България и в традиционното ни мюсюлманско население, има ли бази на муджахидини в България за прехвърляне към съседни държави, идвал ли е Осама Бин Ладен на Балканите и къде, кои са 20-те саудитски милиардери, които го финансират, колко муждахидини са участвали в Босненската война, кои от балканските народи се поддават на радикалния ислям и кои – не, как най-голямата ислямистка фондация е стъпила в Пловдив, и редица още други. Един от специалистите, които са наясно с всички тези отговори, е Алекс Алексиев, дошъл само за два дни в България.

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в България. През 1965 г. емигрира в САЩ и става един от най-добрите анализатори на бившия СССР и комунистическия лагер. В продължение на дълги години е съветник по въпросите на националната сигурност в Пентагона и ЦРУ, водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програмата “Ислямски радикализъм и международен тероризъм”. Дълго време е работил за корпорацията RAND. Автор е на публикации по въпросите на ислямския тероризъм: "Уахабизмът - държавно спонсорираният екстремизъм”, "“Нефтени милиарди за джихад”, "Таблиги Джамаат – невидимият легион за джихада”, "Съветската армия в Афганистан: поглед отвътре”, "Саудитският уахабизъм – врагът на САЩ и Русия” и други. В момента Алекс Алексиев е научен сътрудник в Хъдсън институт - международно признат мозъчен тръст и обществена организация за политически изследвания.

Ето какво разказа Алекс Алексиев за радикалния ислям:

Що е то радикален ислям, що е то муджахидини и разликата с това мюсюлманско вероизповедание, което се изповядва в България?

Има два вида ислям - традиционният, класически ислям, който е в България от векове, и новия тип радикален ислям, който е едно ново явление и е на не повече от две-три десетилетия. У нас е фактически само след падането на комунизма или две десетилетия. Едното е религия, другото е радикална идеология, която е базирана на исляма. По-скоро тя претендира, че е религия, а в същото време е една политическа идеология, която е по-близка до тоталитарните идеологии от 20-ти век, отколкото до традиционния ислям.

Ваш е терминът ислямофашизъм. Какво означава той?

Ислямофашизмът се мъчи да покаже точно, че тази идеология няма толкова общо с исляма, колкото с тоталитарните идеологии от миналия век. Даже в много отношения  радикалния ислям противоречи на ислямската религия както е описана в Корана и другите класически източници. Например в Корана се говори за "апостатство" или отказване на човека от религията, което е грях. Да се откажеш от исляма, в Корана се наказва със сто тояги, а в радикалния ислям значи сигурна смърт - без присъда, без нищо. Има и много други - т.нар. "принцип на такфир" - една доктрина, която позволява на радикални мюсюлмани да убиват други мюсюлмани за неверници. Ако ти обявиш друг мюсюлманин за неверник, значи му издаваш смъртна присъда.


Има данни, че още от средата на 90-те години емисари на Ал Кайда са идвали по балканските земи. Къде са успели да проникнат, къде не са успели? Говори се за Косово и Албания.

Представители на радикалния ислям, които много често са финансирани от Саудитска Арабия, наистина започват да идват по Балканите, специално Западните Балкани, веднага след започването на размириците във връзка с разпадането на Югославия. Даже преди 90-та година, те са видели, че условията са създадени, за да могат да увеличат влиянието си. и това е най-вече в Босна, след това в Косово, Албания, Македония. И в България разни уахабитски групировки и фондации, те са започнали да идват тук още 92-ра година и са регистрирани като фондация през 1993 г. И започват да строят джамии в различни селища, различни места в България.

Основно финансирани с пари от Саудитска Арабия, както знаем.


Тя е Саудитска държавна фондация, макар, че претендира, че е неформална благотворителна организация, но парите идват от Саудитска Арабия. Тя е регистрирана в Айндховен, Холандия, и нейното седалище е в една много радикална джамия "Ал Фуркан". Агенцията за сигурност в Холандия е публикувала един репортаж за влиянието на Саудитска Арабия в Холандия, в което се говори за тази фондация и за джамията "Ал Фуркан", която още от времето е вербувала хора за джихат. И не само Пакистан и Афганистан, а също така и в Босна и т.н.


Идвал ли е Осама бен Ладен по балканските страни? Имаше такива статии на колеги сръбски журналисти.

Казват, че е идвал, но аз лично нямам данни за това, или поне данни, на които бих повярвал. Но казват, че е идвал и това, което знаем е, за много от донорите, които са поддържали Осама бин Ладен - този списък беше намерен в Босна от американското разузнаване и техните колеги от Босна. Така че съвсем ясно е, че е имало някакво влияние там. Това е един списък на донори, повечето са саудитски милиардери, които са финансирали Ал Кайда и се нарича "Златната верига", много добре известен в антитерористичните среди. Има два вида джихадисти, които са участвали във войната в Босна. Едните са представители на египетската муджахидистка група, която се нарича  "Джамаа исламия". Това е същата тази група, от която произлиза и айман ал зауахири Аиман Ал Захири, помощникът на бин Ладен. Според сведенията те са докарали някъде около 400-500 муджахидини джихадисти в Босна. Другата група, която също е 400-500 души, това са джихадисти от Афганската война. Те са най-вече араби, но има и други. Те формираха отделен муджахидински отряд във войната в Босна. Крайно радикални, те са известни с това, че са извършвали всякакви зверства срещу сърбите. И те  също са  допринесли не малко за радикализирането на мюсюлманството в Босна. Това, което е интересно е, че по време на войната в Босна, правителството е издало около 16 000 паспорта на хора, които са свързани по един или друг начин с тези джихадистки центрове. Така че не само директното участие на радикалите в Босна..., а все още по света има много хора, които се се разхождат с босненски паспорти, които не са читави.

Тези 20 донори от „Златната верига", донорите на Осама бин Ладен, дали работят в България?

Проникването на радикалния ислям е свързано с цяла мрежа от радикални организации. Голяма част от тях са саудитски и повечето действат с пари от кралството. И те с абсолютна сигурност действат в България, и са действали в България, както и групировки, които се занимават с мисионерство. Най-голямата от тях се казва „Таблиги Джамаат". Аз знам, че те имат представители в Пловдив. В България тези мрежи вече съществуват и са действали, или действат в момента, не знам дали това важи за тези от „Златната верига". Много от тях бяха обявени за терористи. Така че вероятно под същите имена те вече не действат. Но парите идват от едно и също място.

Има ли такива бази на радикален ислям и муджахидини в България?

Бази сигурно не е имало и няма. Но има опити да проникне радикалния ислям тук. И те го правят по един доста прост и ефективен начин. Отиват в едно село и построяват джамия. И след като я построят започва да има радикална литература, канят местни момчета в Саудитска Арабия, започват да им промиват мозъците, обучават ги. И както този имам в Сърница, те се връщат в България и започват да ръководят такива уахабитски центрове.

Още подробности слушайте в аудиофайла