Нов вид финансови измами са свързани с онлайн ухажване и обещания за брак
Нов вид финансови измами са свързани с онлайн ухажване и обещания за брак / снимки: Sofia Photo Agency
Нов вид финансови измами са свързани с онлайн ухажване и обещания за брак
39096
Нов вид финансови измами са свързани с онлайн ухажване и обещания за брак
  • Нов вид финансови измами са свързани с онлайн ухажване и обещания за брак

Днес, когато статистическите данни сочат, че 35 процента от българите имат компютри, около 1 700 000 българи имат регистрация в социалната мрежа Фейсбук, а 1 милион от тях активно и ежедневно я ползват, а както и навсякъде по света, във Фейсбук жените са малко повече като брой и много по-активни като присъствие и отношение в мрежата, така наречените „нигерийски финансови измами" започнаха да придобиват нови форми.

Добре известно е вече, че около 30 процента от потребителите на интернет стават жертви на опити за финансови измами в мрежата. Единият от десетте вида най-разпространени финансови измами по интернет в света са нигерийските измами, най-често срещаните видове от които са получаването на съобщения по електронната поща, че е починал собственик на банкова сметка с милиони, които трябва да се скрият, за да не станат собственост на банката, или пък че сте спечелили огромна сума пари от някаква лотария.

Повечето хора дори не обръщат внимание на този вид спам в пощите си. В момента обаче съществуват стотици форми на този тип измами, наречени накратко 419 или Нигерийско писмо. А практиката сочи, че макар и тези измами да са широко описани в медиите и в мрежата, добре организирани групи измамници печелят всеки ден огромни суми от наивността на хората.

Отскоро обаче нигерийските групи практикуват нов вид финансови измами, разпространени вече и в България. Той най-кратко може да се окачестви като изключително активно ухажване на жени по интернет и лъжливи обещания за брак, с цел измъкване на различни суми пари. Цялата афера от момента на появяването на ухажора до опита за източване на пари в този случай трае около един месец. Измамниците обикновено са група, базирана в Нигерия или в последно време и във Великобритания, като различни хора от групата са специалисти по различни моменти от процеса на измамата.

В началото най-често откриват жертвите си във Фейсбук и то в неговите програми за запознанства от типа на тази „Кой мисли за теб?". След това оставят съобщение до жената в нейния профил. Изчакват ден-два, и ако тя не влезе в профила си или пък не отговори, то издирват в него коя е електронната й поща и започват да я атакуват там с писма. Писмата са много учтиви и изключително нежни, и обикновено обясняват колко изключителна и красива е тази жена и колко рядко може да се срещне друга като нея. Затова измамникът настоява с поне по едно-две писма дневно да започнат интернет връзка.

Трикът е в това , че отначало няма никаква измама и измамникът не иска абсолютно нищо от жертвата, докато тя не попадне в мрежата на „ухажора"и той не е сигурен, че е предизвикал чувства у нея. Измамниците имат множество електронни пощи и профили в социалните мрежи, като обикновено използват току-що създадени нови профили във Фейсбук, както и новорегистрирани електронни пощи. Тезата, с която се представят, е че са нови в мрежата и опитват за първи път в живота си запознанство по интернет. Те избират за име нещо банално и широкоразпространено, което трудно може да се проследи и разкрие, ако тръгнете да търсите информация за него в интернет.

Обикновено в профила във Фейсбук не се посочват никакви конкретни данни за лицето като месторабота, конкретна фирма и други проверими данни. Като правило има снимки на бял мъж, привлекателен и вдъхващ доверие. Процесът на „ухажването" трае около месец, през което време измамникът става все по-настоятелен. Започва да обяснява на жената, че е влюбен, че тя е единственото същество, което той има на света, че иска да прекара остатъка от живота си с нея, да създаде мечтаното семейство и ред още други изтъркани фрази от любовните филми. Когато се прецени, че тя е достатъчно „налапала въдицата", той заявява, че след седмица пристига в България, за да уредят съвместното си бъдеще. Възможно е дори да й изпрати копие от резервация за самолетен билет и конкретен ден и час на пристигане.
През тази седмица обаче става ясно, че по неизвестни причини неговата банка е блокирала сметките му и кредитните му карти и за да успее да дойде, жената трябва да му изпрати пари за плащане на самолетния билет. Тук размерът на сумата варира в зависимост от финансовото състояние на жената. В случаи на по-заможни жени, измамникът започва да ги уговаря да инвестират в неговия бизнес или в бизнес на негови познати, който ще донесе двойни печалби. Сумите, които се искат, варират от няколкостотин долара или евро, до няколко десетки хиляди евро.

Ако жената излезе достатъчно наивна и реши да изпрати пари, й се дава конкретно име и адрес, до които да ги изпрати чрез Western Union. Този вид измама е претърпяла известни изменения в сравнение с познатите досега методи на групите нигерийски финансови измамници. За разлика от предишни видове измами, при които като правило жертвата не влиза в пряк контакт с измамника, не се допускат телефонни разговори и тя не бива да познава дори гласа му, да не говорим за истинското му лице, тук измамникът като правило оставя свой мобилен телефон и през два-три дни звъни на жертвата, ако тя е съобщила своя.

Разговорите се прехвърлят в Skype и като гласова комуникация, и като чат. Така жената бива заливана от любовни писма, обещания за женитба и щастливо бъдеще, телефонни разговори и съобщения във Фейсбук. Ако обаче успее да разкрие измамата преди да преведе пари и откаже да го направи, тя веднага бива блокирана от лицето и в Skype, и във Фейсбук и оттук нататък комуникацията и проследяването му стават напълно невъзможни. Съществуват немалко начини за всяка жена да се опита да разбере истината за намеренията на напористия си „ухажор".

Като начало, да разгледа внимателно профила - има ли изобщо вписани данни, някакви приятели, някакви снимки и какво има на тях. След това да опита да влезе във връзка с някоя от жените, вписани в профила му и да разбере колко жени са обект на обещания за женитба едновременно. След това добре да се вслуша в гласа, който й звъни и говори по телефона - дали всеки път това е един и същи глас. Доста често с жертвата си говорят и чатят различни лица от групата измамници и това лесно може да се разпознае по гласовете.

Доста често имат сериозен акцент и това личи дори за жени, които не владеят добре английски език. И, разбира се, един от сигурните начини за разкриване е да се опитат да проследят IP адреса, от който лицето се включва по мрежата и ако това не е държавата, в която то твърди, че живее или пък се намира в момента, съвсем ясно е, че става дума за новия вид нигерийски измами. За да стане ясен механизмът, ще дам няколко конкретни примера на опити за такава измама на българки, при това от последните седмици. Ще можете дори да чуете гласа на един от тези нигерийски измамници, с който успяхме да се свържем и да го запишем по Skype.

Аферата започва на 9 януари тази година, когато софиянка е получила съобщение в профила си във Фейсбук, което обаче не забелязва и не му обръща внимание. Съобщението е на английски и гласи: „Здравейте, как сте? Аз се казвам Тери. Опитвам такова запознанство за първи път, за мен е ново и вълнуващо да намеря точния човек за мен тук. Защото Тери е тук за сериозна връзка, която може да доведе до брак...Вашата красота и малкото информация във Вашия профил привлякоха вниманието ми толкова много, че аз бих искал да установя контакт с Вас. Можете да пишете на личната ми поща. Надявам се скоро да се свържем. Тери"

След като от нейна страна няма реакция, от 18 януари той започва да я атакува по електронната й поща. Оттам нататък за месец й изпраща 55 писма. Още с четвъртото той започва да говори за любов, а оттам нататък развива бурни чувства в интернет пространството, започва да твърди, че тя е единствената в живота му, че иска да остане до нея до края на живота й. Каква е легендата, с която се представя?

45-годишен австралиец, който на 20 годишна възраст идва с родителите си във Великобритания и оттогава живее там, доскоро в Лондон, от 3-4 месеца в Манчестър, работи в строителна компания (която не се посочва!), има дъщеря на 8 години и е самотен татко,защото бившата му съпруга - американка от Охайо, ги напуснала. На снимката в профила му, създаден във Фейсбук, и на този в Skype дори е наистина с момиченце на такава възраст. Във Фейсбук все още можете да намерите профила му и три негови снимки. Тук бих искала да отбележа, че най-често белият мъж, сниман на такива профили,е подставено лице или пък изобщо не знае, че група измамници използват лицето му: : http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001936262493

Измамникът, наричащ себе си Тери, оставя дори мобилен телефон. Когато обаче пуснеш номера му в интернет търсачка, излиза сайт, изброяващ редица такива телефонни номера с близки цифри и призоваващ който знае кои лица и откъде ги използват, да подадат сигнал. Очевидно този и подобните му номера, иначе на английски мобилни телефони, са използвани многократно за подобни измами.

С напредването на контактите, измамникът иска да дойде в България, за да уреди съвместното бъдеще на двамата и дори заявява, че е направил постъпки за напускане на компанията си с готовност да дойде да живее тук. Точно преди да дойде, заявява, че го изпращат в командировка в Китай с група от фирмата му за две седмици. Така отлага с две седмици идването си. Забележете, дотук той все още печели доверието на жертвата и все още не е отворил дума за искане на пари. Пише поне по две любовни писма на ден, умело играе с часовата разлика, която би трябвало да е 6 часа между Китай и България, звъни по всички възможни начини и непрекъснато говори за чувства.

Точно в този момент жената успява да се свърже с друга българка от Пловдив, на която в същия момент въпросният Тери обещава същата такава любов до края на живота си и за която също иска да се ожени. Дори на двете е изпратил едно и също копие от резервация на самолетен билет от Китай през Истанбул до София. Започва да твърди и на двете, че са единствения човек,който има в живота си, и най-после започва да иска пари.

Легендата е, че в Китай закупил голямо количество строителни материали и стоки за около 100 000 долара, които във Великобритания можели да се продадат двойно, но като си платил билета до България, банката блокирала сметката му и сега той няма пари да плати за превоза на контейнера със стоките. Започва да иска 3000 долара, но веднага е склонен да свали надолу сумата, като се ориентира по реакцията насреща дали жената има пари и колко. Парите според схемата трябва да бъдат изпратени в Китай, в 11-милионния мегаполис Гуанджоу, на конкретно лице по Western Union: Receivers: Name: Zaki Jimmy. Address: 19, West District,Guangzhou, P.R China.

Въпросният адрес обаче при проверка в интернет търсачка, бил вписан в сайт с подобни измами, при това не с обещания за брак, а класически нигерийски финансови измами: http://webcache.googleusercontent.com/search q=cache:yqen1ThIcRsJ:www.consumercomplaints.in/complaints/163931/page/3+:+Zaki+Jimmy.+19,+West+District,Guangzhou,+P.R+China.&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a&source=www.google.bg

Така последната стъпка била да се проследи IP адреса, от който лицето звъни. И той се оказал нито в Манчестър или Лондон, нито изобщо във Великобритания, нито в Китай, а в Лагос, Нигерия. След три поредни проверки при три онлайн включвания на измамника, които без изключение били от Лагос, Нигерия, опитът за нигерийска финансова измама станал ясен.

По същата схема варненка е станала обект на опит за такъв нов вид нигерийска измама. На нея измамникът се представил като жител на Женева и отново за броени дни развил „бурни чувства" и поискал да дойде до България при нея. Точно в този момент обаче нещо се случило с банковите му сметки и поискал тя да му изпрати пари за самолетния билет. Тя обаче, съмнявайки се, че такива любовни чувства могат да се развият към човек, когото никога не си виждал и дори не знаеш дали е той на снимката, пък и за такова кратко време, опитала да провери, като поставила едно от любовните му писма в търсачка в интернет. Оказало се, че е неколкократно използвано и че излиза на сайт със сигнали за такива измамници.

Друга широко използвана легенда е на американец, току-що пенсиониран генерал, който се развежда и който има 12 милиона долара в банкова сметка в Лагос, Нигерия. Започва да агитира жената да инвестира в бизнеса му, преди да дойде до България, за да се ожени за нея, и така се опитва да измъкне огромни суми пари. Българка е изгоряла с над 30 000 евро по тази схема. Интересно е, че с този тип любовни измами са атакувани и мъже и има българи, които са се хванали и са изпращали пари. Известен е случай с мъж от района на Великотърновско, който е изгорял със 17 000 евро по този начин. Друг пък след едномесечна любовна афера с американка с прекрасен външен вид и глас, се оказал въвлечен в контакт с мъж.

Проследяването на този вид финансова измама е много трудно. Според данните на българските антимафиоти с подобна кражба на пароли се занимават основно нигерийски кланове, базирани в Англия. Залавянето дори на един измамник е изключително трудно,защото когато човек се усети, че е измамен, вече е изпратил парите и те са изтеглени в другия край на света. Ако пък жертвата усети измамата и не изпрати пари, то тя не е осъществена. В България до момента няма нито една ефективна присъда за измами по интернет, въпреки хилядите случаи на злоупотреби.

Причината е че компютърните измами най-често не могат да се класифицират като такива от правна гледна точка. Много трудно се доказва в съда вината на подсъдимия, користната му цел, настъпилата вреда за ищеца и др. Още по-голяма пречка е, че измамите от този тип обхващат няколко държави и паричните трансфери стават по интернет. Как да се предпазите? Винаги проверявайте адреса на интернет сайта, който посещавате за правописни грешки и съответствие с официалния сайт на компанията, предоставяща въпросната услуга.

Ако у вас се породи каквото и да е съмнение - веднага затворете страницата. Опитайте се да проследите IP адреса на измамника. Не споделяйте с него и не му изпращайте никакви лични данни за себе си и данните си за достъп в мрежата, за дебитни и кредитни карти, за интернет разплащане и други подобни данни - Винаги "излизайте" от системата и от конкретните сайтове, когато не ги използвате и не ги оставяйте отворени за хакерски атаки. Не запомняйте паролите си за вход в така наречените "cookies"- избягвайте да използвате отметките от типа "Запомни ме".

Използвайте различни пароли за всяка регистрация. Избягвайте да използвате стандартни пароли, които лесно могат да се познаят, свързани с общоизвестни факти за вас и информация, която може да се намери за вас в интернет пространството. Опитвайте се да проверите всички данни, станали ви известни за измамниците, колкото и оскъдни да са те.