Кутията на Пандора – НАП-Сливен
Кутията на Пандора – НАП-Сливен / снимкa: Sofia Photo Agency
Кутията на Пандора – НАП-Сливен
18917
Кутията на Пандора – НАП-Сливен
  • Кутията на Пандора – НАП-Сливен

„Кутията на Пандора – НАП-Сливен”, така озаглави книгата, с която започва операция „Мръсни връзки” в Сливен кметът на града Йордан Лечков. Най-отгоре в схемата той е поставил няколко депутати - Янко Янков от ДПС, Кръстанка Шаклиян от НДСВ и Дияна Хитова от БСП, съпруга на окръжния прокурор на града Пейчо Хитов, който също фигурира в схемата. Схемата се оглавява от неназован Биг Бос, който дърпа конците на директора на НАП-Сливен Петко Дюлгеров, заместничката му Катя Хитова, жена на брата на окръжния прокурор Пейчо Хитов, и Румяна Дулева от НАП-Бургас. „Кутията на Пандора” е обслужвана от няколко магистрати на възлови постове в Сливен – окръжният прокурор на града Пейчо Хитов, прокурорите Гангалов и Пламен Стефанов, служител от ДАНС, и частният съдебен изпълнител Надя Гангалова. Лечков сочи, че наречената от него „служебно-роднинска-приятелска-финансова групировка „Пандора АД” Сливен”, е ощетила националния бюджет в особено големи размери от кражба на ДДС и от укриване на данък печалба. Бюджетът на Националния осигурителен институт е ощетен от невнесени осигуровки и укрити работни места, здравната каса също – от неплатени здравни осигуровки, а бюджетът на община Сливен от невнесени местни данъци и такси, укрити имоти, умишлено грешно декларирани ниски ставки. А в същото време участниците в тази групировка през цялото време са взимали премии.

 

Лидер на групировката, според схемата на кмета, е голяма финансова акула, лидер, следствен за присвояване на ДДС в големи размери, който е подпомаган от финансов гений счетоводител, който е политически лидер, но пък има няколко счетоводни къщи в Бургас, Сливен и Нова Загора, и е посочен от Лечков само с инициалите Р.А. Освен семейството, роднините и колегите на окръжния прокурор Пейчо Хитов, големият кръг в групировката всъщност е този около директора на НАП-Сливен Петко Дюлгеров. От таблиците става ясно, че в НАП-Сливен работят роднини, а съпрузите, синовете и дъщерите им работят в частни счетоводни фирми, свързани с дейността на групировката. На служба в НАП са и близките на лица, заемащи ръководни длъжности в ТЕЦ „Сливен”, главната счетоводителка, чиято дъщеря работи в НАП, и сестрата на директора на приходната агенция Петко Дюлгеров. Посочени са Красимир Христов, началник отдел „Контрол и ревизии”, и заместничката му Жана Шишкова, които контролират и напътстват поръчковите инспектори, а Христов е осъден за побой над данъчен инспектор по време на ревизия. Поръчкови инспектори по приходите пък са Стефка Андреева, която рекетира фирми чрез неправомерни актове, Радка Темелкова, която извършва ревизии по заповед, Георги Кабаджов, който се явява и брат на Катя Хитова, Мима Беломорова, която прикрива източване на общинска фирма „Дентален център”, Данка Георгиева, Яна Йорданова, Пенка Стоянова, която прикрива източването на друга общинска фирма „ДКЦ-1”, Величка Жекова, Алексей Пантелев и синът му Димитър Пантелеев, който е счетоводител, както и Тошка Георгиева. В НАП е работила до края на 2005 г. и сестрата на директора Петко Дюлгеров Дияна Андонова, която е инспектор по приходите. Облагодетелствани са фирма за изкупуване на вторични суровини, фирма на сина на депутатката Кръстанка Шаклиян и фирма на снаха й, мелничен комплекс, фирми на майката и на съпругата общински съветник, и негови лични фирми във верига за източване на ДДС в особено големи размери.

 

Екипът на „Афера” направи проверка дали информацията, изнесена от кмета Йордан Лечков, отговаря на истината. Тя обаче се оказа дори по-драстична. Ето автентичните разкази на трима души за далаверите на кръга „Пандора”. Ето какво разказва Йонко Петков, бивш служител в НАП Сливен:

 

Един голям заговор от група хора с огромна власт, която даде големи отражения на цялото ми семейство – и здравословно, и всякак, неуважение към колега, следене в къщата ми без никакви основания. Причина бяха и направени актове на техни близки и приятели.

 

Вие сте направил ревизия на близки на кого – на директора Дюлгеров?

 

Попадаме на техни приятели или познати, които след това чрез тях ни създават неприятности. В случая те са ръководители в службата. Атаката срещу мен и семейството ми е във връзка със сина ми, който беше минал цялата процедура за приемане на работа в РДВР-Сливен. След като моите колеги и ръководството разбра, че ще започва работа и е приет, и трябва да замине на 28 февруари 2005 година в Симеоново за подготовка, започна една огромна атака срещу мен. Извършваха се наблюдения срещу мен, образуваха едно дознание на сина ми, с което го спряха от прием, тъй като само с престъпление могат да го спрат. Моята жена направи една жалба. След това пък направиха против нея иск за обиди заради тази жалба, която беше пратена в МВР в София и неправилно беше върната тук. Наложи се да правим много съдебни искове, в продължение на четири години имахме огромни неприятности цялото семейство, тъй като и МВР беше замесено в целия случай. Моите колеги косвено участваха в цялата тази работа, но въпреки това направиха проверки вкъщи и създадоха документи, които бяха обмисляни и пропуснати определени реквизити в самите протоколи.

 

Това са документи с невярно съдържание, които са ви дали.

 

Да, с невярно съдържание, много умело направени. Това е проверка вкъщи, синът ми имаше едно малко магазинче, възползваха се от това нещо. Проверката се извърши под нареждането на Петко Дюлгеров, а ръководител на проверката беше Красимир Христов. Магазинът беше закрит, тъй като започва работа и трябваше да приключи всички тези неща.

 

Тоест, вие смятате, че това на среща е някаква тяхна реакция срещу тези ревизии, на които вие сте попаднал случайно на близки до тях фирми.

 

Това е едно, което те извършиха към мен. Използваха други проверки, които аз съм правил на техни познати, обадили се на ръководителя и оттам започна лошо отношение към мен, след това освобождаването ми, конфликт, Красимир Христов и го осъдиха.

 

Служители от РДВР-Сливен дали са замесени във всичко това, което казвате, че оттам също са имали помощ.

 

Замесени са, даже има извършени проверки в техния инспекторат, които доказват, че има извършено престъпление по служба върху личността. Ние сме ги осъдили, осъдихме и полицията заради тази работа. Една от причините да сменят бившия шеф на полицията е нашият случай.

 

Той лично ли ви е оказал този натиск?

 

Те извършиха такива проверки, с умисъл да спрат сина ми от започване на работа. В това нещо беше намесено и Данъчното, под ръководството на Петко Дюлгеров.

 

Дали наистина има и депутати, които стоят в схемата?

 

Разбира се, че има. Той ходи при тях и когато нещата опират да бъде наказан те му помагат. Една от тези депутатки е Кръстанка Шаклиян. Янко Янков се има с тях и когато се отиде на по-горно ниво, те използват авторитета и нещата стават така, че изобщо не го наказват. Има документи, които направо противоречат на всякакъв друг закон.

 

Какви имоти имат тези хора от „Кръга Пандора”, какви пари са получили над заплатите си, кои от тях е най-богатия?

 

Петко Дюлгеров е получавала от 10 000 до 30 000 лева допълнително материално стимулиране на тримесечие. Около 90-120 000 лева са парите годишно. Някои от тях наистина имат хубави имоти в хубави квартали.

 

Как си обяснявате, защо досега прокуратурата не е започнала разследване на всичките тези далавери?

 

Те са близки – заместник-директорката на Дирекция-Сливен е съпруга на брата на г-н Хитов, шефът на Окръжна прокуратура. Около 40 човека има в Данъчното, които са брат и сестра, мъж и жена, син и баща. Подписали са декларации, че нямат такива връзки. Мога да кажа, че това е една банда, която работи в сливенското данъчно. С много близки семейни връзки. Личният състав на данъчното може да ви ги даде – кой с кой е във връзка и защо не са взели мерки. Подписали са декларации, които са до четвърта съребрена линия и по закон нямат право да работят заедно.

 

Те са подписали документ с невярно съдържание.

 

Да, всяка година подписваме такава декларация в края на годината и даже тази година главната директорка също знаеше. Много жалби са пратени от много служители, но тя ги отхвърля.

 

Управителката на общинска фирма „Дентал център” д-р Живка Георгиева е констатирала, че НАП-Сливен е бил покровителстван и от централата на НАП в София. Ето какво каза Живка Георгиева:

 

Финансовият одит, които е над 70 страници, е вкаран във всички възможни институции – полиция, прокуратура, общински съвет, защото дружеството е 100 процента общинско, кмета на града.

 

Какво казва този финансов одит?

 

Изключително големи злоупотреби.

 

За какъв период?

 

По мое желание от 2003 година до 2008 година, но слязохме и малко надолу, защото същите неща са ставали и 2000 година.В самия одит пишеше, че лечебната дейност липсва, защото зъболекарите са били пет-шест години в неплатен отпуск, само един зъболекар е осъществявал дейност. Той пък има много разходи за материали, знаете колко са скъпи нашите неща. Финансово, най-голямото перо и най-сериозните злоупотреби, е нарушението на закона за лечебните заведения, в който пише, че приходите от наеми не могат да се дават за заплати. Това нещо предишният управител го е нарушавал в продължение на осем години. Всяка година, понеже сградата е голяма, има две сгради общинска собственост, над 50 наематели, приходите, които са събирани от наеми са значителни и той си е правил сметката, че няма смисъл да развива дейност след като взима наемите и начислява едни такива стабилни заплати.

 

Докато те всъщност са в неплатен отпуск?

 

Точно така. Заради това 2007 година РЦЗ-Сливен прави проверка и спира дейността на дружеството в частта му за лечебна дейност. Това са големи нарушения, от рода на 50 000 годишно. Другото нарушение е неправомерно раздаване на социални разходи. Ежегодно са си позволявали да си купуват с официални разходи златни верижки, кучешки храни, цигари, алкохол, обзавеждане на спални. Разбирате ли – на кой каквото му е трябвало. За 2007 година тази сума е била 3600 лева на един персонал от девет човека, тоест по 400 лева социални разходи, неправомерно. Освен това, 2006 година управителят нарежда да се изплати една 13 допълнителна заплата, независимо че Дружеството е със 17 000 лева непокрита загуба. Това е нарушение на общинската наредба за търговско участие в капитала и той сам на него си начислява 13 заплата. Липсата на активите на Дружеството, проформа бракувани, разпродажбата на зъболекарски машини без решение на общинския съвет, които е принципал на Дружество също е в нарушение на закона за лечебните заведения. Другото е едно много смешно дарение, което уж подарил на болницата– стоматологично оборудване, зъболекарски стол и така нататък на нашата областна болница, а такова дарение не е отишло в болницата, няма го в активите. Бракуване на активи не несъществуващи зъболекарски кабинети, които са закрити отдавна в несъществуващи сливенски предприятия. Заводът го няма преди пет години, но в момента, 14 април, ми се водят на мен. Единият завод, казва се „Кварц” и две зъболекарски машини.

 

Този одит къде е заминал и прокуратурата защо не е взела мерки?

 

В прокуратурата е, в полицията е, при кмета е - 1 октомври 2008 година. Паралелно с това са направили и от Държавната финансова инспекция, след това дойде и друг одит от НАП.Може би от НАП са прикрити нещата, от финансовата инспекция също одитът не беше толкова изчерпателен в нарушенията. Може би някой си е позволил някои неща да ги прикрие. Аз се оплаках с едно писмо до Мургина, че от Държавната финансова инспекция не са били точни и прецизни. Даже написах такова писмо и до АДФ и в София. Тогава инспектиращата ме ми наложи санкция от 300 лева затова, че моят предшественик не ми е предал архива. Аз заведох дело и го спечелих в Районния съд в Сливен. Аз не съм виновна, че моят предшественик не ми е предоставил архива.

 

Как се казва проверяващата от НАП-Сливен, която всъщност е прикривала?

 

Казва се Дилморова, прави поръчкови проверки. Нямам отговор от директора на НАП-Сливен, които е много близък приятел на моя предшественик. Тук става въпрос за свързани групировки, групи, които се прикриват кой какво прави. На 6 октомври 2008 година лично отидох на „Дондуков” в София, за да внеса писмото, за да съм сигурна, че все пак ще има някакви реакции от нейна страна, защото ако го бях адресирала до сливенския клон на НАП, тоест до директора, който е голям приятел на моя предшественик, то нямаше да види бял свят. След като чаках два месеца дойде тази госпожа, направи проформа проверка, един мижав протокол, в който почти нищо не е ясно, но аз съм го предоставила на общинската администрация.

 

Тоест, вие смятате, че и по нагоре са имали покровители в централата на НАП.

 

Абсолютно, да, разбира се, както директорката, мога да си позволя  директорката на АДФ в София лично ми се обади по телефона и аз й казах някои неща, че ако те си ги прикрият тези неща като злоупотреби, визирайки ревизията на нейната служителка на ниво Сливен. Аз още тогава разбрах, че г-жа Драганинска се опитва да прикрие нещата тук, защото зетят на доктор Харизанов работи в ДАНС.

 

Принуждават ни масово да се отписваме от НАП-Сливен и да местим седалищата на фирмите си към НАП-Ямбол, коментира бизнесменът Мартин Стефанов. Ето какво мисли и той по въпроса:

 

Аз съм управител на една сливенска фирма, която се казва „Булгейт”. Тя многократно е проверяване през годините, но аз съм управител от края на 2008 година. Предният собственик беше друг човек – Радостин Русев. Той продаде фирмата на мен точно поради тези проблеми с НАП – многократни ревизии, многократни неправилни констатации и с цел да се защити персоналът, който работи във фирмата, да продължат напред, не да закопават фирмата с политически интереси, я купих аз.

 

Тоест, смятал е, че атаките от НАП се правят заради политическите му интереси, така ли?

 

Да, точно така и с цел да не закопаят фирмата докрай я купих аз, защото щяха да я докарат до фалит. Фрапантен е случаят за 2008 година, конкретен наш доставчик, които е работел заедно с нас по изпълнение на обекти, които са в Сливен и са видни за абсолютно всеки гражданин, говорим за изпълнението на газопроводи и водопроводи в мрежата на града, в НАП-Сливен са констатирани, че тези СМР-та не са извършени. Самият ревизионен акт, които ни беше съставен на 30 март 2009 година, ние реално подаваме нашите документи на 25 март, за да покажем самите сделки, как са били осъществени, документите, с които са били съпровождани сделките с нашия доставчик. В същото време колегите от НАП са констатирали, че са прегледали над 700 страници материал и са констатирали акт, че реално няма извършени сделки. В същото време сделките са налице, те са извършени и са видни на целия град. В същия този акт, който ние сме предоставили на ревизионните служби за осъществените сделки, подаваме и документ, който е от НАП-София на фирмата на нашия доставчик, който е извършвал СМР-тата, констатират, че по чл. 71, т.1 от Закона за ДДС, всичко е било в нормата, СМР-то е било извършено. В същия момент нашите ревизори от Сливен изобщо не го взимат под внимание.

 

Този натиск от НАП-Сливен е продължил и по ваше време.

 

Да, точно така, вече аз съм управител и се продължават едни и същи атаки, дали са укрили този документ и твърдят, че такъв документ не е постъпвал в НАП-Сливен. Реално има такъв изходящ номер от НАП-София, ние лично сме го проверявали, даже имаме документи, че е пратен към НАП-Сливен.

 

Как  си обяснявате тази атака срещу фирмата?

 

Разбирам, че предишният собственик е бил свързан с някакви партии, от тази гледна точка да е имало някакъв натиск. В момента той е излязъл от управлението, аз съм я купил по съвсем чист начин фирмата и срещу мен атаките продължават. Ние сме единствената фирма в Сливен, даже не знам дали само в Сливен, в околията, имаме реално отчетена печалба от над 5 млн. лева и сме си платили данъка, в размер над 500 000 лева и в същото време да имаме такива атаки. Винаги сме били коректни данъкоплатци, винаги сме си плащали данъците, а в същия момент те правят такива атаки срещу нас, това е абсурдно, винаги плащаме ДДС, никога не взимаме. Нашата фирма осигурява хляб на над 300 семейства, пък косвено са на 500.

 

Знаете ли фирми да са си преместили регистрацията от Сливен точно заради такъв натиск?

 

Със сигурност знам за една, която от НАП-Сливен се е прехвърлила в НАП-Ямбол. Това не е единичен случай. В целия град се носят слухове за фирми, които реално  са партийни, нямат никакви проблеми, нито им се правят ревизии, не виждам как ние ще просъществуваме в този омагьосан свят, много е трудно.