Как двама сираци от Къщата на Джошуа останаха на улицата
Как двама сираци от Къщата на Джошуа останаха на улицата / снимка: Sofia Photo Agency
Този път "Афера" разказва за един конфликт, възникнал между две момчета сираци от дом, намиращ се в Ботевградското село Скравена, и ръководството на приюта. Става дума за съдбата на Валери Стойчев и Венелин Василев, две от общо седемте момчета, които живеят в „Къщата на Джошуа” – така се казва дома, в който фондацията „Проект Тимъти” настанява деца без родители.

До преди няколко седмици на пръв поглед всичко в дома за бездомни върви сякаш добре. В началото на месец декември обаче двете момчета са изгонени от „Къщата на Джошуа” и в момента живеят на улицата. Ако трябва да бъдем по точни – по гарите между Пловдив и София. Тяхната версия сочи, че са оставени на улицата заради желанието им да получат сметка за това къде отиват заплатите, които получават.

Двете момчета твърдят, че дълго време са ощетявани от фондацията като собствениците прибирали заплатите им уж с мотива, че трябва да се плащат сметки, а сумата, отпускана на сираците, е едва 14 лева седмично. С тези пари те трябвало да оцеляват в един доста скъп свят и да покриват ежедневните си нужди.

От другата страна на бариерата пък – фондацията „Проект Тимъти” твърди, че двамата младежи системно са злоупотребявали с доверието на тези, които им помагат. Дали е така и кой всъщност е човекът, който казва истината в случая, е малко трудно да се разбере в момента. От фондацията твърдят още, че разполагат с документи, с които могат да докажат факта, че в случая двете момчета са виновни. Каквито и да са причините за скандала обаче последствията са крайно неприятни. Още две момчета, които са на улицата, и то при условия, в които трудно човек би оцелял.

Чуйте в прикачените звукови файлове позициите на двете страни в този скандал. На Валери Стойчев и Венелин Василев – сираците, останали без подслон, и мнението на Цветан Миньовски – бизнесмена от Ботевград, който е в Управителния съвет на фондацията и е един от спонсорите там.

Дарик разполага и с координатите на двете момчета, ако някой има желание да им помогне.