Изгубеното поколение на България
Изгубеното поколение на България / www.sxc.hu
Комисар Димитър Шереметев
18068
Комисар Димитър Шереметев
Главен инспектор Валентин Димитров
Психологът Иван Игов
Комисар Димитър Шереметев
Главен инспектор Валентин Димитров
Психологът Иван Игов
Комисар Димитър Шереметев
Главен инспектор Валентин Димитров
Психологът Иван Игов
  • Комисар Димитър Шереметев
  • Главен инспектор Валентин Димитров
  • Психологът Иван Игов
  • Комисар Димитър Шереметев
  • Главен инспектор Валентин Димитров
  • Психологът Иван Игов
  • Комисар Димитър Шереметев
  • Главен инспектор Валентин Димитров
  • Психологът Иван Игов

Почти всеки ден медиите информират за случаи на насилие, свързани с деца. 15-годишен уби зверски възрастна жена в Костинброд, скри трупа й в килер и два дни живия в къщата с тялото на жертвата. Оказа се, че убиецът е известен на органите на реда и на експертите в Детска педагогическа стая. Хващан е да краде не един и два пъти, а цели 37. И тук идва въпросът – трябваше ли да се случи кървавата драма, за да се вземат мерки и ще последват ли такива?

 

Седмици преди това в Перник 19-годишният Владислав Владимиров насече приятеля си 15-годишния Алберто Йорданов. Причината – по-малкият, но по-як Алберто често биел Владислав.

 

Във Варна 21-годишният Георги Цветанов уби като във филм на ужасите студентката Радостина Евтимова. Поводът тук – мътна любовна история с неясни участници, но в същото време с ясен и ужасяващ край. И тук никой не може да обясни причините за такава агресия от човек, определян от приятелите си като веселяк и купонджия.

 

Случаите на подобни убийства в България не са от днес. Не са един или два инцидентите, в които малолетни убиха с особена жестокост свои познати и после нито полиция, нито психолози, нито родители и учители успяха да обяснят това поведение. Примери от подобен род не липсват и в чужбина. Германия и САЩ са само две от държавите, в които са станали кървави драми.

 

Случай 1:  Перник, 19-годишният Владислав Владимиров насича със секира 15-годишния Алберто Йорданов. На Владислав му писнало да бъде бит от четири години по-малкия от него Алберто. Използвал момента, че Алберто бил пиян и пристъпил към действие. Началникът на ОДП в Перник комисар Димитър Шереметев: Във Второ РПУ беше получен сигнал от майката на убитото момче, че от предишния ден, от 10 часа преди обяд, детето й е в неизвестност. Установени бяха последните контакти на момчето от 7 март вечерта. След оперативни беседи с двама, доведени за разпит в полицията, единият е направил самопризнания, че е убил Алберто. Посочил е мястото, където е изхвърлил трупа. Беше направен оглед на мястото – бетонна шахта в покрайнините на Перник. Убийството е било извършено по особено жесток начин и следите по тялото не отговаряха на първоначалните данни, дадени от извършителят. По трупа, в областта на главата и по горната част на тялото, имаше множество рани, нанесени с остър предмет. Долната част на тялото беше силно обгорена и със завързани крайници. Беше направена нова беседа с извършителя и той промени първоначалните си показания, и посочи мястото, където е извършил престъплението – неговия дом в партерния етаж, където има помещение, пригодено за живеене. Там, в нощта на 7-8 март убиецът и жертвата са се скарали, сбили са се и е извършено тежкото криминално деяние. Такова деяние трудно може да се обясни от човек с нормална психика и ми е трудно да кажа какви са мотивите. Пред криминалистите убиецът е казал, че мотивът му са били конфликтните взаимоотношения между двамата, като твърди, че в миналото е имало и други конфликти, в които убитият е нанасял побой на убиеца.

 

Случай 2:  15-годишно момче уби в Костинброд 83-годишната баба Тинка затова, че след като го нахранила, го помолила да си тръгне. Главен инспектор Валентин Димитров от РПУ Костинброд: Убитата жена е контактувала с други жени от района всеки ден, но им направило впечатление, че от два дни не са я виждали, казали на млада жена, която се обадила в полицията. Колегите установили, че външната порта е заключена. Извадили я от пантите и влезли в двора. Вратата на къщата била отключена. Видели врата, водеща към баня и са я отключили с ключ на масата. Оттам виждат друга врата, водеща към килер, който бил заключен. След като успели да го отворят, видели трупа на бабата. Започна проверка на лица, за които има съмнения, че са съпричастни на извършването и на други лица от криминалния контингент. При проверка на това лице, същото, си призна пред оперативния работник по време на разпита, че е извършил престъплението. Мотивът му е бил, че е бил гладен, казал на бабата да му направи нещо да хапне, тя му изпържила яйца, но отказал да си тръгне после, тя се опитала да се обади по телефона, той грабнал едно желязо и я убил.

 

Обяснението на всичко това дава психологът Иван Игов: Това излиза от рамките на конкретния проблем и става обществен. Ежедневните вече почти случаи на насилие между млади хора и юноши не може да бъде разглеждан като случайност или нещо свързано с конкретен профил. Агресията в случаите на насилие ще стават все повече, ако не вземем мерки. За съжаление нищо такова не беше направено, дори напротив. Мерките, които се вземат не са възпитателни, не са мерки за справяне със ситуацията, а допълнителна репресия. Тези деца или юноши, за които говорим, са част от онова „изгубено поколение”, което отгледахме в годините на кризата около себе си, прехвърляйки негативите си върху тях. Във всяка една от тези трагедии има както проблемни междуличностни отношения, така и проблемни хора. Агресията е резултат от натрупано вътрешно напрежение, когато човек не може да постигне целите, които си е поставил – лични или обществено житейски. Липсва механизмът как тези случаи на личностна промяна, защото това е изкривяване в ценностната система на хората, не искам да кажа, че тук има психическо нарушение, може и да има такова, но по-скоро става дума за изместване на ценностната система. Ние все по-често започваме да допускаме такива особености да не ни правят впечатление. Този толеранс към насилието, нестандартното поведение е толкова голям, че не забелязваме, когато тези неща се случват по улицата.