Иво Джуджето отново на свобода
Иво Джуджето отново на свобода / netinfo

В Министерството на вътрешните работи работна група, съставена от полицаи, експерти в туристическия бранш и психолози умуваше как и по какъв начин да ограничи проституцията у нас. Проститутките да работели в специални публични домове. Да бъде изкоренена уличната проституция, да се търсят момичетата за неплатени данъци и да се засили уличния контрол и все подобни налудничави и неизпълними идеи.

Докато подобни неща се обсъждат в коридорите на парламента и Министерски съвет, по улиците на страната продължават да си стоят момичета, които щедро предлагат френска любов за 15 лева и секс за 30. Медицински контрол няма, полицейски също. Този бизнес се контролира от хора с имена и прякори, които вече са станали публично известни в обществото. Незнайно защо, обаче, всеки път когато полицията трябва да си свърши работа и да залови хората, занимаващи се с трафик на момичета и сводничество, започва едно вадене на медицински свидетелства, а след това заподозрените изчезват от полезрението на полицията. След което на МВР му остава единствено да прави дискусии и кръгли маси по проблема.

Точно за един такъв крещящ случай, свързан с една от най-големите варненски престъпни групи, занимаващи се с трафик на момичета и сводничество, ще ви разкажем в предаването „Афера”. Хората, участващи в групата, контролират проститутките, работещи в няколко клуба за масаж във Варна, както и тези момичета, които работят по пътя Варна – Бургас в района на селата Приселци и Близнаци. Преди време тази престъпна формация успява дори да настани свои проститутки в курорта „Златни Пясъци”, а лидерът на групата е в основата на каналите за трафик на момичета в Белгия.

В самия център на Варна на метри от градска болница се намира една от най-известните агенции за запознанства в морския град – позната с екзотичното име „Венера”. Там само срещу 20 лева получавате куп от телефони на момичета, които искат запознанство с платежоспособни бизнесмени. От там нататък при среща с подобно момиче се говори за връзка с финансово подпомагане, което на по-груб език означава едно – проституция.

Момичетата, които работят към такива агенции, дават част от парите, заработени от тях, на собственичката на агенцията, която пък от своя страна се отчита на хората, които стоят над нея в тази верига.

Обикновено това са сводници, които контролират всичко в такива агенции да е в ред. Тоест момичетата да не крият пари.

Според информация на Дарик радио тарифата за среща с подобно момиче е между 50 и 100 лева - в зависимост от външността - му като ограничения във времето няма. Обикновено в подобни агенции работят по 20-на момичета. Не е изключено, влизайки в такава агенция, да попаднете и на студентки или ученички, които искат да изкарат лесни пари без да разбират, че влезли веднъж в този капан, излизането им ще бъде повече от мъчително. Подобни агенции във Варна има десетки. Повечето от тях могат съвсем свободно да бъдат открити по страниците на вестниците в града.

От повече от година полицията в Белгия разследва една варненска група, оглавявана от човек с прякора Иво Джуджето. От полицията в морския град съобщиха пред Дарик радио, че подобно разследване срещу тази престъпна група тече и в България. Обвиненията според българските власти са за организирана престъпна група, склоняване към проституция и трафик на хора. Полицаи разказаха пред Дарик радио, че именно тази група е в основата на бизнеса с така наречените агенции за запознанства. През тези мрежи са минали десетки момичета. Част от проститутките са карани да работят в курорта “Златни пясъци” и във Варна. В същото време членовете на престъпната формация активно се занимават и с износ на момичета за белгийската столица Брюксел.

Според полицейски източници хората, които оглавяват тази престъпна група, действаща на територията на Варна и изнасяща момичета за чужбина са трима.

Първият от тях е Евелин Димов на 36 години. Именно той е известният Иво Джуджето. Димов е криминално проявен от години. Има условни присъди за кражби от 90-те години. В полицията във Варна е познат като човек с обвинения за създаване на организирана престъпна група, склоняване към проституция и трафик на хора. Според полицията при всяко поредно задържане, Иво Джуджето се разболява. Медицинските свидетелства се осигурявали от „услужливи” лекари от болница „Света Анна” в морския град. Сред последния арест на Евелин Димов – този път за трафик на наркотици, той се оказва болен от епилепсия. Поради тази причина не може да стои в ареста и е пуснат под гаранция. След това продължава да се занимава със същото, с което се е занимавал и до момента на задържането си – трафик на момичета и наркотици. Полицаи разказват пред Дарик радио, че Иво Джуджето е един от най свирепите сводници в морския град. Не са един и два случаите, в които проститутки се оплаквали от това, че са зверски пребити от хора на Иво Джуджето – или лично от него. Това се е случвало, след като момичетата отказвали да работят или се опитват да крият пари от сводника и хората му.

Един от най близките хора на Иво Джужето е Александър Иванакиев на 35 години, който е познат с прозвището Сашо Дебелия. Иванакиев е осъждан за участие в тежък побой преди време над няколко момичет, работещи в известен клуб за масаж, намиращ се във варненския квартал „Владиславово”. И той има досие в полицията – там пише следното - участие в организирана престъпна група, склоняване към проституция, трафик на хора. От полицията разказаха още, че Сашо Дебелия е женен с дете, като нееднократно е заразявал и жена си с венерически болести. Сашо Дебелия е задържан след побой над проститутки и обвинения за трафик на момичета и кокаин. По време на акцията на полицията по задържането му в негови дрехи са открити няколко дози кока. При разпитите Иванакиев твърди, че дрогата му е била подхвърлена.

Третият човек от ръководството на бригадата на Иво Джуджето е Митко Панайотов. Той е най-младият от тримата, като отговаря и за прекия контрол над проститутките, които работят за тях. Панайотов, познат с прякора Митко Малкия, е на 24 години и също е криминално проявен. Осъден преди 4 години за грабеж. В момента и срещу него в полицията във Варна има обвинения за трафик на хора към Белгия и за участие в организирана престъпна група. Сред средите на организираната престъпност във Варна се говори, че Митко Малкия е човекът, който държи връзките с граничните власти и осъществява трафика на момичета през летището във Варна. Това ставало посредством подкупни гранични полицаи, които на излизане от страната не проверявали данните на момичетата. Митко Малкия посредством сложни връзки успявал да издаде на част от проститутките, заминаващи зад граница, нови паспорти с фалшива самоличност. Митко Панайотов е и човекът, който събирал парите от клубовете за масажи и уличните проститутки във Варна. Глобите за момичетата, които отказват да изпълняват казаното от Джуджето или Малкия се наказват с глоби от 100 до 2000 евро в зависимост от провинението. При повторно провинение следвал жесток побой и изнасилване.

Дейността на престъпната група на Иво Джуджето минава през няколко фирми, разказват пред Дарик радио полицаи, занимаващи се със случая. Тарторът на групата Евелин Димов в момента има три действащи фирми. Едната от тях се занимава със строителство. Чрез нея участва в строежа на две сгради във Варна. Отделно притежава големи парцели земя на територията на Варна и Балчик, както и земя в Монтанско. През последните години усилено е купувал и гори в Северозападна България. Въпреки това полицаи разказват, че дейността на Иво Джуджето не отговаря на доходите, които той получава.

Според запознати в момента Иво Джуджето притежава и луксозна вила в местността Траката край Варна. Там се правили и така наречените оперативки на престъпната група – изчислявала се печалбата от момичетата, обсъждали се и наказанията на провинилите се.

Полицаи разказват пред Дарик радио, че един от най известните клубове на групата се казва „Алекс”. Той се помещава в къщата, собственост на Сашо Дебелия, като вътре работят десетина момичета. Повечето от тях са примамени с обяви, които набират сервитьорки и танцьорки. Говори се, че в началото, за да примамят момичетата сводниците дори подписвали и фалшиви договори със заплати десеторно по-високи от реалните за тези професии. След това започвало и разследване на кандидатката. Ако се окаже, че тя е от Варна и не е много склонна да работи без условия, момичето е отпращано. Ако кандидатката е от близките села и е дошла във Варна с идеята да си намери работа на всяка цена, следва няколкодневна обработка, включваща често и побой и изнасилвания. След това желаещата да работи като танцьорка е пращана да проституира на улицата или пък в някой от клубовете на Иво Джуджето. Според полицаи те са повече от 10 във Варна и Добрич. Част от момичетата били записвани и към агенции за запознанства в морския град. Запознати със схемата на работа в тази престъпна група разказват пред Дарик, че възлово място в престъпната група на Евелин Димов – Иво Джуджето има и още един човек.

Това е проститутка позната във Варна с името Галя – разказват източници на Дарик. Дълги години тя работи без да се отчита на сводници и групировки в града. Контактите си с клиентите създава посредством агенция за запознанства във Варна, намираща се в центъра на града. В крайна сметка след скандал за пари собственичката на агенцията я издава на сутеньори в града, които пребиват зверски Галя и я принуждават да работи за тях. Това са именно хората на Иво Джуджето. В началото момичето е пращано да проституира на Златни Пясъци, но в последствие се издига сред останалите момичета и Джуджето я прави нещо като началник. Дарик научи, че в момента Галя отговаря за събирането на парите от момичетата, както и за това те да не крият част от спечеленото. Събраните пари Галя предавала на Митко Малкия, а той на шефа си Иво Джуджето. Десетки са момичетата, които работят в момента за Иво Джуджето. Повечето от тях са работили и в Белгия и на Златни Пясъци и в клубове за масажи във Варна. Оказва се, че парите събрани от трафика на момичета, групата на Иво Джуджето предава нагоре по веригата.

От варненската полиция съобщиха пред Дарик, че срещу Евелин Димов, познат като Иво Джуджето и хората му Сашо Дебелия и Митко Малкия от повече от година тече разследване и в Белгия. Властите там издават международни заповеди за арест на членовете на групата. Искат и екстрадицията им от България. Искането е отхвърлено, тъй като срещу същите лица се води дело в България. В същото време след поредния си болничен лист Иво Джуджето е освободен от полицията и така чака развоя по делото на свобода. Въпреки настояванията на белгийските полиция и съд той да бъде екстрадиран за Белгия, където е издирван. Използвайки тази пролука в българския закон, Димов и в момента продължава на свобода съвсем безнаказано да върши точно онова, за което е издирван от властите в две държави и съден в България. Запознати разказаха пред Дарик, че всъщност парите от проституцията не остават за Иво Джуджето, а продължават по веригата докато достигнат истинските босове.

Очаквайте в следващите издания на „Афера” продължение по темата, както и разказа на едно от момичетата работили за Евелин Димов повече от година в заведение на Златни Пясъци.