Има ли нов играч на наркопазара във Варна?
Има ли нов играч на наркопазара във Варна? / netinfo

Вече повече от половин година продължават опитите на полицията във Варна да сложи край на съществуването на една от най-новите и в същото време сериозни престъпни формации, действащи на територията на морския град – Монопола. Не минава и седмица, без в ареста да се окажат поне един двама от членовете на Аспаруховската бригада, която трайно е завзела продажбите на амфетамини в дискотеките по морския бряг около Варна.

Всъщност тук е добре да кажем, че в последните няколко години у нас хероина тотално беше изоставен от наркоманите, тъй като зачестиха случаите на продажби на мръсен наркотик с най-различни примеси, а така рискът от смърт се увеличава десетократно, твърдят полицаи.

От друга страна, така наречените хапчета от типа на амфетамините са сравнително евтини съхраняват се лесно и в същото време се употребяват и от най-големята група клиенти на наркодилърите – чуждите туристи. Не е тайна за никой живеещ близо до морските ни курорти, че времето, в което България беше посещавана от сравнително добри туристи, остана далеч назад. В момента страната ни се посещава масово от хора, образуващи една от най-ниските социални прослойки в западните държави. Така че наличието на наркомани, идващи от Запад в България, не е изненада за никой.

Така на прага на всеки туристически сезон по Черноморието избухва кървава вражда за територии, в които да се продават наркотици. И докато по Южното Черноморие около Несебър и Слънчев бряг войната все още е между хора приближени до бившия президент на ВАИ Холдинг – Георги Илиев, то около Варна най-голямата наркогрупа Монопола е на път да се разцепи на две заради желанието на отделните и членове да продават наркотици без да плащат по веригата нагоре.

Така въпреки енергичната намеса на варненската полиция в последно време продължават инцидентите в града свързани с хора на Монопола. В нощта преди изборите за евродепутати у нас един от шефовете на дребните дилъри в наркокартела Антгел Стоянов – известен като Ачо Чушката, беше наръган с нож в гърдите, след това приет в болница. Часове по-късно полицията задържа и човека, който го е откарал с колата си в болница „Света Анна” в морския град – Валентин Вълков – Гимнастика. Той пък се оказа стар познайник на полицията, брат е на един от основателите на Монопола – Мартин Вълков, преди две години е лежал в ареста заради притежание на оръжие и боеприпаси.

Вальо Гимнастика обаче е на доста ниско ниво в йерархията на групата и арестът му не може по никакъв начин да допринесе за разкриването на цялата схема, по която е изграден Монопола. Оказва се обаче, че в докато полицията се чуди как точно да разбие групировката, то тя е на път сама да се срути поради вътрешни противоречия.

През пролетта на 2007 година в наркопазара на Варна настъпват промени. Познатите до този момент две основни групировки тази на Валентин Николинков – Вальо Бандита и другата под ръководството на Веско Жеков - Полицая са обезпокоени от намесата на нов играч на пазара на наркотици в морския град. Става дума за десетина души, отделили се преди време от Монопола и уж отказали се от търговията с амфетамини.

И докато през началото на годината двете престъпни групи воюваха помежду си и се опитваха да завладеят клубовете в града, където свободно да продават наркотици, то във варненския квартал „Младост” десетина по-дребни дилъри решават да работят в комбина и да не плащат на босовете в схемата. Всъщност първият дръзнал да се опълчи срещу статуквото е барманът от квартал Трошево Стоян Янев. Тогава се заговори, че убитият мъж е искал да създаде собствена наркогрупировка, която да продава хероин и амфетамини свободно от тарторите в този бизнес в морския град.

Всъщност количеството наркотици, заради което е убит Стоян Янев, е изключително малко – около 10 грама хероин седмично. Лидерите на Монопола обаче са изключително жестоки при наказанието – целта е останалите непокорни дилъри в групировката да се стреснат и редовно да се отчитат където трябва.

Следващите месеци бележат началото на така наречената мини гангстерска война във Варна – а полицията се опитва да спре лидерите на двете групи да се избият взаимно. Тъкмо в този момент обаче и двете наркоорганизации във Варна поставят началото на собствения си край, твърдят криминалисти. Аспаруховския Монопол моли за помощ в конфликта известния несебърски бос Димитър Желязков – Очите, а ответната страна праща молба за помощ до Златомир Иванов – Баретата. Резултатът - една вечер на паркинга в близост до стадион „Спартак” във Варна пристигат 5 автомобила със софийска регистрация. От тях излизат 15-тина здравеняци – от наказателните бригади на Баретата. Поводът за идването им във Варна е уж да помогнат на хората на Веско – Полицая.

Вместо да свършат тази работа обаче софийските мутри грубо разгонват събралите се в района дилъри на местната варненска наркогрупа и заявяват, че всички от групировката са уволнени. И повече нямат работа в този вид бизнес.

Почти същото се случва и от другата страна на барикадата. Вместо да помогне на Вальо Бандита и компания Димитър Желязков – Очите се опитва да завземе териториите на аспаруховския Монопол във Варна. Опита му обаче се оказва неуспешен и той попада в ареста. Засега.З апознати разказват обаче, че Митьо –Очите е задържан от полицията, тъй като идването му във Варна е предизвикало безпокойство у лидерите на изключително мощна групировка действаща по Северното Черноморие. За да бъде решен проблемът елегантно обаче, просто на полицията са посочени хората, които знаят нещо повече за Митьо Очите и са готови да го кажат пред съда. Така на практика Очите е изолиран, а опитите му да влезе във Варна блокирани в зародиш.

Докато Вальо Бандита и хората му се стабилизират на позициите си заради изгонването на Очите от Варна, то доста по-лошо е положението на отсрещната страна. Говори се ,че Веско Полицая е глобен от софийските си началници за това, че предизвиква размирици в морския град. Освен това част от парите, които се добиват от различни дейности на групата – вече не остават във Варна, а отиват в джоба на хора с известни прозвища в София. Част от териториите на групировката от Магурата, особено тези по курортните комплекси, стават собственост на софийски мутри. В крайните квартали пък Монопола отново излиза наяве и масово вербува бившите хора на Полицая. Всичко това обаче предизвиква най-вече хаос и безредици на пазара на дрога във Варна. От който се опитват да се възползват група хора.

Това са дилърите от по малък и среден калибър, които започват да продават наркотици отделно от босовете и техните бригади. Това, което убитият в Трошево Стоян Янев се опитва да направи преди месеци, сега вече е масова практика във Варна. Особено сред по дребните дилъри, които вече са почти неконтролируеми. Те си набавят наркотици директно от София като пътуват до там. Известно е, че столицата е градът с най-ниска цена на хероина и амфетамините при продажби на дребно.

Връщайки се във Варна, бившите хора на Бандита и Полицая започват да пласират дрогата сред приятели или чрез подставени хора в по-големите заведения във Варна. Често продажби има и дори в училищата в морския град, като за целта като продавачи се използват ученици от по големите класове. От всичко това печалбите на Вальо Бандита започват да намаляват драстично и от десетина хиляди на седмица спадат дори до 5- 6 хиляди месечно.

Това е силен удар върху Монопола. Невъзможността на Бандита да плаща на наказателни бригади на адвокати и дилъри го излага на реалната опасност самият той да се превърне с цялата си организация във второстепенен фактор в морския град. Може би поради тази, а може би и поради други причини боса на Монопола решава да се обърне отново за помощ към старите си приятели – Мартин Вълков и компания и да ги привлече в групата. Това обаче се оказва почти невъзможно, тъй като голяма част от старите лица в Монопола вече са в затвора.

Единственият, който се оказва извън решетките тогава, е братът на Мартин Вълков – Валентин –известен като Вальо Гимнастика. Той е престоял 2 години зад решетките за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси и в суматохата също е успял да създаде своя собствена група за пласиране на дрога. Тя действа в районите около Дома на красотата във варненския квартал „Младост”, както и в Аксаково.

В тази група членуват около десетина души. Повечето от тях са членове на стария Монопол и са хора на застреляния преди време във Варна Михаил Манолов – Чешкия или на Антонио Тунджев, който в момента е в неизвестност зад граница. Сред тях дори е и Юлиян Фотев, личният гард на Чешкия, който беше също прострелян на няколко места заедно с Манолов но след няколко операции оживя. В същата тази банда е и Ангел Стоянов – познат като Чушката. Дълго време Стоянов е отговарял за пласиране на дрога в няколко дискотеки във Варна и преди време дори е бил и началник на по дребните дилъри работещи за Гимнастика. Внезапно обаче Ачо Чушката решава да се откаже от покровителството на Монопола и да заработи за себе си. Започва да купува наркотици от София и Бургас и да ги продава във Варна като парите не дава на Вальо Гимнастика и на лидерите на Монопола а оставя за себе си. Всичко това обаче не остава далеч от полезрението на Валентин Николинков. Бандита, който една вечер нарежда на гардовете си зверски да пребият Гимнастика.

Оплакване в полицията естествено не е подадено. След вътрешно разследване на случая и сигналите идващи от дилъри, че Чушката продава за себе си босовете на Монопола решават да го накажат за неподчинението. На излизане от заведение Ангел е посрещнат от свои познати, сред които и Гимнастика. Вместо размяна на поздрави обаче Чушката получава удар с нож в гърдите.

Минути след това Вальо гимнастика го натоварва в личния си джип Порше Кайен и го закарва в спешния център на болница „Света Анна” в града. Там започва да дава объркани обяснения на лекари и полицаи за това как е станал инцидентът, за което за по-сигурно и той е задържан в ареста. На Ангел Стоянов са направени няколко операции, но животът му все още не е извън опасност. Полицията решава да потули криминалния инцидент във Варна, случил се в деня за размисъл преди изборите за евродепутати, но неуспешно.

Така заради опитите на поредния дилър от Монопола да се отдели и да продава дрога за себе си организацията на Вальо Бандита, е на път да се обезкърви и да остане без хора. Освен Вальо Гимнастика в ареста са и Мартин Вълков и Явор Божинов и Красимир Лузев – Цопа и Калоян Борисов, все хора от ударните бригади на Монопола. Старите лидери на организацията пък са или в неизвестност или не са между живите.

Полицаи, пожелали анонимност, разказват пред Дарик, че в последните месец два Монопола се е свил в дейността си главно в крайните варненски квартали и че за момента са оставени амбициите за завладяване на курортите на север от града. Така в момента на варненския пазар на дрога на практика не съществува монопол, макар че няколко групички от хора претендират за това име. Ако съдът обаче пусне на свобода част от дилърите, отново ще станем свидетели на добре познатата ни картинка – побоища, стрелби и убийства между хората на наркокартелите в морския град.