Архивът на Държавна сигурност не е унищожен
Архивът на Държавна сигурност не е унищожен / netinfo

Архивът на бившата Държавна сигурност е напълно запазен, той е микрофилмиран и е се пази в секретно хранилище на МВР, и това е известно на всички ръководства. Това заяви бившият министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев. Заповедта му е съдържала точно описание какво и как да се микрофилмира. Ето какво каза още ген. Семерджиев пред Дарик:

Предвидихме създаването на така наречения „Резервен архивен фонд”, което означава да се гарантира възможност за функционирането на специалните служби, министерството като институция и при положение, че тълпи проникнат в министерството и унищожат или разграбят тези архиви. Архивите са в изпълнение на тази докладна записка. Филмирани са, заснети са, снети са копия. Онова, което се полага по изискванията за воденето на оперативния отчет да бъде съхранено, е изнесено от министерството.

Не само микрофилмите и копията от някои документи, особено важни, те си седят на територията на България. Не са излизали от територията на България.

Възможно ли е да са унищожени безвъзвратно документи, в хода на изпълнението на тази заповед.

Ако тя е била изпълнявана добросъвестно от членовете на комисиите, това е изключено.

На мен ми е известно, че Соколов с влизането в кабинета на министъра на вътрешните работи, е заповядал да му поставят ксерокс. Йордан Соколов е заповядал да се снемат копия от много документи, които са отишли на „Раковска” 134.

Цялото интервю с ген. Атанас Семерджиев чуйте в звуковите файлове