Арестували и пуснали убиеца на Георги Стоев
Арестували и пуснали убиеца на Георги Стоев / снимкa: Sofia Photo Agency

Преди девет месеца, на 7 април 2008 г,. край столичния хотел „Плиска” бе разстрелян Георги Стоев, известен като „писателя на мутрите”. Заради изказвания на неговите издатели, разследването започна да рови най-напред около тримата, наречени от Стоев в книгата му „Кръстници на БГ мафията”. Броени дни след разстрела бяха разпитани ген. Любен Гоцев и Младен Михалев – Маджо. Стоев е имал две срещи през есента на 2006 г. с прокурора Чавдар Ангелов, на които са присъствали и служители на МВР. Стоев твърди, че тогава поискал да свидетелства срещу Младен Михалев, който по думите му, му бил възложил „мокра поръчка”. За това бил уведомен градският прокурор на София Николай Кокинов, който информирал главния прокурор Борис Велчев, който пък уведомил вътрешния министър Румен Петков. В свое телевизионно интервю Стоев твърдеше, че е поставил като условие информацията да не достига до вътрешния министър, а Младен Михалев – да бъде арестуван. Така градският прокурор бе обвинен, че по този начин е провалил свидетелските показания на Стоев. Кокинов обясни, че на Стоев е бил предложен статут на защитен свидетел и всички възможности, които НПК позволява, но до разработка не се е стигнало, защото в присъствието на прокурор той официално отказал да бъде свидетел.

Всичко това се случи преди девет месеца.

Преди два месеца, през ноември 2008 г., полицията арестува двамата мъже, натоварени с „мократа поръчка” да убият Стоев. Единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата килъри обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение. Причината: според прокуратурата – не са били разпознати, според вътрешни източници обаче са били разпознати и разпознаването умишлено е било провалено. След това разследването зацикля и най-вероятно официално ще бъде спряно заради невъзможност да се разкрие извършителят. Кои са двамата килъри и какво точно се е случило в средата на ноември 2008 г.?

Всички данни на разследващия екип сочели към това, че двамата мъже са извършители на убийството. Включително непосредствено преди убийството е засечен телефонен разговор на единия с Георги Стоев по мобилния му телефон. По справка с мобилните оператори, мобилните телефони и на двамата мъже са се намирали в същата клетка с този на Стоев – тоест и двамата са били наблизо до хотел „Плиска”. Уликите обаче са косвени. Единствената надежда екипът възлагал на разпознаването. Двамата мъже са арестувани в домовете им в София. Първоначално е задържан единият. През това време, докато екипът се придвижи, вторият – явно предупреден, избягал през покрива на блока си и се укрил. Появил се часове по-късно, след като по свои канали разбрал, че разпознаването се е провалило и приятелят му не е бил разпознат. Така, след като вече не съществувала опасност за него, той доброволно се появил в прокуратурата. Питани са трима очевидци, сред които адвокатът на убития Георги Стоев – Добрин Додев. Странно е, че и тримата очевидци не са разпознали арестуваните мъже, при положение, че килърите са били без маски. Така на задържаните не е повдигнато обвинение и те са пуснати на свобода, след като изтекъл 24-часовият полицейски арест. Той не е бил удължен с прокурорско постановление. За ареста и проваленото разпознаване признава и градският прокурор Николай Кокинов.

Г-н Кокинов, късната есен през ноември е имало задържани лица по делото за убийството на писателя Георги Стоев, като единият от тях е бил заподозрян за физически убиец. Какво се случва по делото?

Действително имаше такова нещо доколкото си спомням в края на миналата година. По оперативни данни, органите на МВР смятаха, че към убийството са съпричастни две лица, чийто имена няма да споменавам. Те бяха задържани за 24 часа, с тях бяха извършени разпознавания от свидетели, очевидци на разстрела. Свидетелите не ги разпознаха не можахме да съберем никакви конкретни доказателства, които да обусловят повдигане на обвинение и лицата бяха освободени.

Спомням си, че адвокатът му, който е бил с него в момента на убийството, се явява очевидец. Него питахте ли го за разпознаване, той какво каза?

Питали сме и него, и други лица, които от съображения за тяхната сигурност няма да цитирам. Въведоха разпознаване на тези лица, но не можаха да ги разпознаят.

Предварително имаше създаден фоторобот, по описанията на очевидците. Той имаше ли някакво сходство с някой от двамата, които са задържани?

Избягвам да приемам твърде сериозно фотороботите, тъй като съм забелязал, че повечето от хората много приличат на изготвените фотороботи. Това е една опасна плоскост, по която човек може да се плъзне. Не мисля, че в този случай чак толкова фотороботът ни е помогнал, естествено дал е някакви първоначални данни, но не бива сляпо да им се доверяваме.

Адвокатът не е разпознал, така ли?

Един от свидетелите, които бяха извикани да извършат това процесуално-следствено действие, не разпозна въпросните лица, които бяха заподозрени.

Питам ви, защото някъде около август излязоха информации, че поведението на адвоката се вижда доста съмнително на разследващия екип, включително и майката на убития Георги Стоев насочи, че той – адвокатът волно или неволно, идвайки на срещата е довел убийците след себе си. Адвокатът като версия за свързан по някакъв начин, дали е разглеждан по делото?

Ние сме разглеждали различни лица, но ще се въздържа от коментар, тъй като все пак, макар и след толкова време, разследването не е приключило и продължава и има опасност да навредя, ако коментирам твърде много.

Установено ли е от къде е поръчката за убийството – дали е от мафиотски кръгове, които са герои на неговата книга?

Не може да бъде установено преди да са ни ясни извършителите. Няма начин да се стигне до поръчител преди да бъде заловен извършителят, който да даде някаква информация.

На този етап оставаме без заподозрени.

Заподозрени много, но извършители и поръчители малко, реално доказани.

Според източници от Съдебната палата е възможно разпознаването да е било умишлено провалено, за да се скрият и запазят двамата мъже и особено поръчителят на убийството. При това неуспешно разпознаване, не е възможно да се съобщят имената на задържаните, защото те вече не са дори заподозрени в убийството. Запознати с хода на разследването обаче сочат, че те са от групата на Златомир Иванов - Златко Баретата, а на единия от тях, водещата фигура, се водят няколко извършени „мокри поръчки”. Той всъщност се е познавал с убития Георги Стоев и фигурира в романите му. За него в книгите си Стоев пише, че е бил негов съученик и партньор и бил известен като килър, но неуспешно се опитвал да изпълнява „мокрите поръчки” на Златко Баретата.