„Афера” стана на пет години
„Афера” стана на пет години / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера" навърши 5 години. За малкия юбилей от 5 години ние успяхме да излъчим над 200 журналистически разследвания и да разкрием за вас факти, които всички се опитваха да скрият и от които мнозина се страхуват.

През първата година на „Афера" ви разказахме за изчезналия архив на суперполицая Никола Гешев, за червения терор от 1944 до 1949 година, за тайните на партийния архив на БКП, показахме как се приватизира Българската търговско-промишлена палата с всичките й външнотърговски дейности.

Научихте кой и защо свали Иван Тодоров - Доктора от сцената, как се източват 200 милиона долара от Българския морски флот, какви фирми и имоти притежават братята Маргини в България и по света и колко милиона са изнесли зад граница, как "София ленд" се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, колко всъщност са колекционерите в България, кой стои зад новата престъпна групировка "Монопола" и защо тя води нарковойна във Варна.

През втората година в предаването "Афера" ви разказахме какви тайни крие специалният архив на Русия, наричан „Особый архив", и как България е станала част от руската зона на влияние още преди началото на войната между Хитлериска Германия и СССP през 1941 година. Разкрихме кой и как източи 17 милиона долара от"Експомед". Разбрахте как и защо е бил свален у нас през 1955 година израелски пътнически самолет. Чухте как един прокурор Емил Милев, замесен в схема за подкуп с друг прокурор Ангел Дончев, реши да проговори само и единствено в „Афера" и разкри сензационни задкулисни машинации в прокуратурата.

През третата година на „Афера" сред най-любопитните теми беше разследването за каналите за антики на Държавна сигурност. Открихме нови факти около това кои са убийците на писателя Георги Марков и че пръст в тази история имат шофьор на ЦК на БКП и английските тайни служби. Разкрихме, че прокуратурата е открила убийците на писателя на мутрите Георги Стоев и дори го е арестувала, след което той е пуснат на свобода и делото е прекратено.

През четвъртата година на предаването разгърнахме с вас неотваряното досие „Папа" на българското разузнаване 28 години по-късно и това разследване на Богдана Лазарова получи наградата Golden Ambrellа на международния медиен фестивал Mediamixx 2009 в Албена. С вас открихме фалшив телефонен запис по делото за убийството на Мартин Борилски. Посочихме ви къде по улиците и пътищата на страната стават незаконните автомобилни и мотоциклетни състезания. Тръгнахме по следите на 19-годишния Аспарух Бакалов и още над 1000 безследно изчезнали българи.
Разкрихме как българин продаде фалшива картина на „Моне" на търг за 12 800 000 лв. и то заради два трактора. Проследихме как българи стават част от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа и как в Испания новата мода сред българските крадци са секс партита, по време на които те крадат луксозните автомобили на участниците в секс забавленията. Посочихме ви кои са кошаревските свидетели на мафията. Единствено слушателите на предаването „Афера" по Дарик радио разбраха всичко за аферата с „Оня списък", осветил стотици разузнавачи и белязал първия погром на българското разузнаване.

През петата година в предаването „Афера" разкрихме как висши магистрати продължават да правораздават във футболния съюз и посочихме къде всъщност трябва да се търсят имотните им инвестиции зад границите на България. Влязохме в следите на преподаватели от родни вузове, които се оказаха замесени в трафика на антики. Разровихме се под пепелта на изгорялото поделение в Челопечене и открихме истината за това какво всъщност бе взривено там. Пресметнахме, че над 1 милиард лева годишно отиват в черното тото у нас.

Част от нашите разследвания вече са издадени и в три книги, които са на книжния пазар - едната носи името и на предаването - „Афера" и е на двамата водещи на предаването - Богдана Лазарова и Николай Христов. Другите две са на Богдана Лазарова - „Държавна сигурност и изчезналите съкровища" и „Оня списък - първият разгром на разузнаването". За разследванията си в предаването "Афера" и заради цялостната си работа водещата Богдана Лазарова получи наградата "Глас на годината на Дарик радио" за 2006 година.

През април 2010 г. за излъченото в предаването „Афера" журналистическо разследване „Как се краде фирма" Богдана Лазарова получи и наградата на Съюза на юристите в България за обективно отразяване на работата на съдебната система.