Афера стана на 3 години
Афера стана на 3 години / netinfo

Единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера” навърши 3 години. За крехката възраст от 3 години успяхме да ви представим 133 разследвания както и да извадим скрити факти, за които никой не искаше да говори.

През първата година на „Афера” ви разказахме за изчезналия архив на суперполицая Никола Гешев, за червения терор от 1944 до 1949 година, за тайните на партийния архив на БКП, обяснихме къде се пази архивът на бившата Държавна сигурност, който всъщност не е унищожен, показахме как се приватизира Българската търговско-промишлена палата с всичките й външнотърговски дейности. Само в ефира на Дарик радио и в предаването “Афера” слушателите научиха кой и защо свали Иван Тодоров-Доктора от сцената, как се източват 200 милиона долара от Българския морски флот, какви фирми и имоти притежават братята Маргини в България и по света и колко милиона са изнесли зад граница, как "Софияленд" се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, колко всъщност са колекционерите в България, кой стои зад новата престъпна групировка “Монопола” и защо тя води нарковойна във Варна.

През втората година в предаването "Афера" ви разказахме какви тайни крие Особеният архив на Русия и как България е станала част от руската зона на влияние още преди началото на войната между Хитлерискта Германия и СССP през 1941 година. Направихме ви свидетели на една от най-силните житейски драми - на българката Нели Рутис, чиято дъщеря беше отвлечена в Гърция. Разкрихме кой и как източи 17 милиона долара от "Експомед". Разбрахте как и защо е бил свален у нас през 1955 година израелски пътнически самолет. Посъветвахме ви и как да не станете жертва на редица битови измами. Чухте как един прокурор Емил Милев, замесен в схема за подкуп с друг прокурор Ангел Дончев, реши да проговори само и единствено в „Афера” и разкри сензационни задкулисни машинации в прокуратурата.

Част от нашите разследвания вече са издадени и в книга, която носи името и на предаването – „Афера”, която е на книжния пазар.

През третата година на „Афера” направихме разследване за причините, довели до една от най-големите катастрофи – пожара във влака София-Кардам, където загинаха немалко хора. Обект на наше разследване беше и казусът от Плевен, където полицаи си измислят несъществуващи престъпления. Сред най-любопитните теми, която представихме в няколко части, беше разработката за каналите за антики на Държавна сигурност и ролята на покойната дъщеря на Тодор Живков – Людмила Живкова. Предложихме ви и нови факти около това кои са убийците на писателя Георги Марков, от който стана ясно, че пръст в тази история може да имат и английските тайни служби, а може би и шофьор на ЦК на БКП. Преминахме и по стъпките на съдия, който заграби чужд имот и даже поиска 18 000 евро от собствениците, и разкрихме, че прокуратурата е открила убийците на писателя на мутрите Георги Стоев и дори го е арестувала, след което той е пуснат на свобода и делото е прекратено.

Очаквайте втората книга с разследвания от предаването „Афера” по Дарик радио.