Земеделски стопани, пчелари и жители на Община Криводол алармираха за нерегламентирано пръскане на посеви в общината, което съсипало продукцията им. “Самолети пръскаха рапицата на земеделския производител Илчовски, но дали заради вятър или заради некомпетентност на летеца, но всичко в общината е побеляло и изгаря!, оплакаха се пострадали в Дарик.

По думите им пръскането е осъществено без да са спазени правилата за уведомяване на останалите стопани в региона като пчеларите например за да затворят кошерите.

Вече са подадени жалби до “Растителна защита”, областната служба “Земеделие и гори”, до община Криводол. В 10 часа днес ще има комисия, която на място ще оцени щетите.

По думите на хората вчера представители на Растителна защита са отишли на летището и са засекли самолета, но охраната не е позволила да се вземат проби от препарата за да се види с какво се пръска, дали препаратът е разрешен и дали е спазена концентрацията. Според хората се пръска с препарат, които унищожава тревата в рапицата, но тепърва ще се установява дали е така. За целта стопаните трябва сами да платят за изследване на проби от растенията, след като такива не са взети от препарата.



“Свързахме се и с арендатора на земите, той ни заяви, че малко ще поизгорят шумките на растенията и само това. Но в криводолско всичко е побеляло!”, обясниха разтревожените хора.