Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов поздрави заслужилия майстор на спорта Богомил Петров днес на тържествено честване на първия български световен рекорд, поставен от видинския тежкоатлет преди 50 г. в София. На 17 май 1964 г., на състезания за първенството на столицата по вдигане на тежести , щангистът от Видин Богомил Петров вдига 140 кг, с което поставя нов световен рекорд в лека категория.

„Вашата заслужена победа на световния тепих преди половин век е първият голям успех в тежката ни атлетика, който и днес се счита за изключително постижение от национална величина. Постижение, което години наред дава на видинчани повод да се гордеят с Вашето име на изтъкнат спортен атлет и общественик", каза областният управител. Той отбеляза, че името на Богомил Петров е мерило за висок професионализъм и отговорност не само в спорта, но и в екологията, туризма и фотожурналистиката.
Честването на спортния юбилей бе съпътствано от 999-та поред фотоизложба на именития видински спортист, еколог, фоторепортер и общественик. Тя представлява своеобразен снимков разказ за постиженията в спортната, професионалната и обществената дейност на Богомил Петров, запечатани през личния му фотообектив.
„Повдигнах два пъти теглото си. Състезанието продължи с още пет безпогрешни опита и - със 110 изхвърляне и 140 изтласкване, се оказах първият тежкоатлет, подписал визата си на подиума за XVIII Олимпиада в Токио", сподели Богомил Петров вълнението си от своя звезден миг, който той определи като „мисията на моя спортен живот".



За забележителните му постижения и заслуги към българския спорт, Богомил Петров бе награден с плакет на Народното събрание от председателя на парламента Михаил Миков. Световният рекордьор получи поздравителни адреси от министър-председателя Пламен Орешарски и от президента Росен Плевнелиев.

На тържеството Видинският митрополит Дометиан поднесе личните си благопожелания и подари на Богомил Петров представително издание на „Предци и съвременници в Северозападна България".

Заслужилият майстор на спорта бе удостоен с плакет на Българската федерация по вдигане на тежести, който му бе връчен лично от президента на федерацията Неделчо Колев. Богомил Петров стана днес и първият носител на почетна значка - детелина на Българския спортен тотализатор. Наградата му бе връчена от директора на БСТ Нурир Нурикян, който е двукратен олимпийски шампион по вдигане на тежести. Плакет от името на свои дългогодишни колеги и приятели видинският световен рекордьор получи и от Емил Барбулов, бивш национален състезател по гребане от Видин.

Десетки видински журналисти, общественици и граждани уважиха именития си съгражданин на празничния му юбилей, който съвпадна с честването на Деня на спорта - 17 май, 100-годишнината от създаването на Българския туристически съюз във Видин и 55-годишнината на видинската тежкоатлетическа школа.