Почти година преди навършването на 140 години от гибелта на Христо Ботев във Врачанския балкан беше учреден Национален комитет за отбелязване на кръглата годишнина. Това се случи във вторник /12 май/ в Народното събрание, а за председател на организацията беше избран родственикът на поета-революционер Боян Ботйов.

Според заместник-председателя на парламента и депутат от Земеделски народен съюз от Врачанско Явор Хайтов, целта на комитета е да планира и организира проявите още по-сериозно и задълбочено. „Ще се опитаме да направим така, че повече хора да се включат в похода от Козлодуй до Околчица, както и да покажем и разкажем на повече българи, че подвигът на Христо Ботев и неговите юнаци не е забравен. Започваме по-отрано, за да постигнем по-добър резултат", коментира след края на учредителното заседание Хайтов.

Проявите, посветени на 140-годишнината от гибелта на Ботев ще е под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева, а организатори и координатори на проявите са министерството на културата, общините във Враца, Козлодуй, Калофер и Ботевград, Общонационалния комитет „Христо Ботйов" и музея в родния град на поета-революционер. Кметът на Враца инж.Николай Иванов също присъства на учредяването на комитета в Народното събрание.

Като съорганизатори ще бъдат привлечени министерствата на науката и образованието и на отбраната, а външното министерство и агенцията за българите в чужбина ще съдействат за реализацията на честванията зад граница. Предвидени са доста прояви и дейности, които ще бъдат обявени на по-късен етап.