Заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов откри кампанията Поход срещу диабета по суша, въздух и вода. Подобна инициатива се осъществява за първи път и е с международен характер, подкрепена от неправителствени организации в България и Румъния. Началото бе поставено с поредица от прояви на 30 март, на територията на Видинския панаир. Събитието се организира от  Лайънс клуб Видин, клубовете на Лайънс движението, със съдействието на Община Видин и в партньорство с всички общини в рамките на избрания маршрут от България и Румъния.

От името на кмета Огнян Ценков и от свое име инж. Асенов приветства присъстващите: “Щастлив съм, че нашият красив град е домакин на тази мащабна благородна кауза. Нека обединим усилия и помогнем на повече деца в борбата срещу Диабет тип 1 и осигурим спокойствие и пълноценен живот за страдащите от него”.

Президентът на Лайънс клуб Видин Мартин Петров представи повече информация за заболяването. Днес в България над 2000 деца се борят срещу диабета. Целта на тази интернационална кампания е да се съберат средства за закупуването на сензори и трансмитери за измерване на кръвната захар и да се покаже контрол и постигане на условно здраве. Цената на един стартов пакет е 350 лв., а сумата е непосилна за Националната здравна каса.

На откриването присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков и началникът на Регионално управление на образованието - Видин Веселка Асенова, много съмишленици и граждани. Всички имаха възможността да се включат в кампанията, като си закупят тениски и якета с логото на похода, да участват в томбола, а най-голямата атракция на вечерта бе привързано издигане с въздушен балон.  

За доброто настроение на публиката се погрижиха мажоретният състав на СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Градският духов оркестър, Ансамбълът за народни песни и танци “Дунав”, самодейни състави от читалища в Община Видин.

Официалния старт на похода бе даден тази сутрин от Телеграф капия в Крайдунавския парк. Архимандрит Исаак отслужи водосвет за здраве. Участниците потеглиха с мотори, велосипеди, моторни лодки и канута. Маршрутът на похода по вода е по течението на река Дунав - от Видин до Силистра и обратно през територията на Румъния, а по суша - от Видин до Русе през Турну Мъгуреле до Калафат и завръщайки се във Видин на 6 април.