По инициатива на Видинския митрополит Даниил това лято в Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча” се организира летен детски православен лагер. Той е безплатен за родителите на децата, които решат да изпратят децата си. В съобщение на митрополията, качено на входните врати на храм „Свети Свети Кирил и Методий” четем: „Организаторите осигуряват изхранването на децата по четири пъти на ден.

Дневното меню е съобразено с изискванията за здравословно и пълноценно хранене на подрастващите. Материалите, пособията и спортните уреди, необходими в учебно-възпитателния процес и игрите на лагерниците се осигуряват от братството на манастира, митрополията и от спонсорство. За всяка лагерна смяна е предвидено провеждане на екскурзии и походи в района на манастира. Заявление за участие в лагера могат да се подават до 15 юни на обявения имейл.

„Това ще бъде изключително добро и благоприятно нещо за деца, заяви отец Емил от храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана . На лагера децата ще научат основни божествени истини, десетте Божи заповеди, моралните принципи на църквата. Така че приканвам всички, които имате възможност - запишете дечицата си и заповядайте!”

Отец Емил се обърна към вярващите и ги призова да дойдат в църквата в този период на празници.


„В неделя е Петдесетница, когато Светия Дух с огнени езици слиза при апостолите, напомни свещеникът. На следващия е деня на Светия Дух – който е й празник на нашия град. Всички знаете, че това е голямо тържество. То започва от храма със Света литургия, след това продължава с литийно шествие, празничен водосвет на центъра на Монтана и с богослов от Високо преосвещения Видински митрополит към гражданството и гостите".