Бебе брадато лешоядче се е родило преди броени дни във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Птичето направило първата си заявка за живот още на 10 март с пробиването на малка дупка в яйцето. До обяд на следващия ден дупката не била нараснала особено, въпреки помощта, която таткото оказал, разчупвайки внимателно малка част от черупката.
 
Малко по-късно през деня, след консултация с Алекс Лиопис от VCF, специалист по отглеждането на брадати лешояди на закрито, екипът на Спасителния център асистира на малкото да излезе от черупката си. “И добре, че го направихме, защото пилето, наистина, се нуждаеше от помощ, изгубило сили след повече от 24-часовата борба” – коментират специалистите.
 
И така претеглено и премерено, малкото бе върнато на родителите. “Посредством поставените камери за видеонаблюдение в гнездото ние, както и нашите колеги от VCF в Австрия и Испания, продължихме да наблюдаваме поведението на семейството брадатковци. При все, че родителите бяха особено грижовни към малкото и го обсипваха с храна, не успяхме да забележим да го хранят – задача, която е особено трудна, и за която се изисква много опит у родителите.
 
Така на следващия ден, след кратка схватка с родителите, отново посетихме гнездото, претеглихме малкото и взехме единодушно решение то да остане в инкубаторите на Спасителния център за ден-два, докато закрепне, след което, отново, да бъде върнато. Това се наложи най-вече заради ниското тегло и вялото поведение на мъника” – разказаха от Спасителния център на Зелени Балкани.

И така два дни вече екипът на Центъра полага 24-часови грижи за малкото, носещо надежда за завръщането на един изчезнал от природата на България вид. Вид, който е символ на природозащитата у нас – брадатият лешояд.
 
Това е третото пиле на единствената двойка брадати лешояди у нас, след като миналата година те успешно излюпиха две малки. Преди година, първото излюпено лешоядче в България от повече от 60 години насам, което бе кръстено Хан, бе отгледано от родителите си, след което отпътува за Зоопарк Амневил, Франция. В природата винаги оцелява само едно малко, затова второто, което щеше да загине в гнездото на родителите си, почти веднага бе транспортирано до Австрия и осиновено от друг, питомен брадат лешояд. Понеже това са първите малки на двойката, заради ценната си кръв, екипът, заедно с партньорите от VCF, взе решение и двете малки да останат за размножаване в неволя.
 
Тази година двойката отново имаше две яйца, но за съжаление в процеса на инкубиране те изхвърлиха едното, вероятно с мъртъв зародиш. Неуспешното инкубиране е нещо, което често се случва както в природата, така и във волиерни условия и което обяснява наличието на две яйца в гнездото.
 
А междувременно, Балкани и Марта бяха имената, избрани от екипа на Зелени Балкани за малкото бебе брадато лешоядче, излюпено преди дни, в зависимост от това какъв пол ще се окаже.