Божествената литургия за празника оглави врачанският митрополит Григорий
Камбанният звън от храм „Св. Дух“ в мездренското село Оселна събра днес стотици млади и стари жители от региона. В 9 ч. днес врачанският митрополит Григорий в съслужение с врачански и местни свещеници отслужи Божествена света литургия. Пределите на храма се оказаха тесни, за да съберат поклонниците, дошли да се помолят и да запалят свещ за себе си и своите близки.


След литургията малчуганите от Детска градина „Здравец“, филиал на Детска градина „Звездичка“ в с. Зверино, представиха пред митрополит Григорий откъси от молитви и стихотворения, посветени на Христовата вяра. След това имаше водосвет и бе осветена храна, която бе раздадена за здраве на дошлите на празника.
Официални гости на храмовия празник бяха народният представител от Врачанско Красимир Богданов, кметът на община Мездра инж. Генади Събков и кметове на населени места от общината.

„Нека в днешния ден всички изпросим от Бога Светият Дух  да се всели в нас, да ни просвети и отвърне от греха и беззаконието, и да ни направи едни достойни последователи на Господа“ – с тези думи се обърна към вярващите врачанският митрополит Григорий.

Отбелязването на празника на Св. Дух в село Оселна винаги предхожда традиционния фолклорен празник, който ще се проведе на 10-ти юни. В него ще вземат участие певческите групи и танцовият състав към местното читалище „Просвета 1929“, народните певици Ванеса Богданова и Стела Кръстева, както и Представителен танцов ансамбъл „Мездра“.