Герго Гергов обяви със заповед бедствено положение на територията на Община Видин - с. Иново, считано от 15.05.2014 г. Причината е скъсана дига на главен събирателен канал в района на Иново, след като през изминалото денонощие на територията на общината паднаха интензивни проливни дъждове от 24 л на кв.м. Наводнени са към 2 000 дка земеделски земи, като залетите площи се увеличават.

В изпълнение е въведен общинският план за защита при бедствие в частта „наводнение". Щабът за осъществяване на общинския план е на непрекъснат режим на работа, а информация за хода на спасителните и неотложни аварийно- възстановителни работи се предоставя на кмета на общината през два часа. Срокът на действие на бедственото положение е до пълното овладяване на ситуацията. Контрол по изпълнение на заповедта се осъществява лично от кмета на Община Видин Герго Гергов.

След усилената работа през целия ден, проблемният участък от дигата беше запушен и не се наложи да се използват контейнери с инертни материали. Видинският кмет възложи на експерти изготвянето на становище за състоянието на моста до компрометирания участък, както и на пътя в посока към с. Иново, където има леко пропадане.

Двете отводнителни помпени станции на Чобан кюприя ще бъдат пуснати тази нощ. Следи се състоянието на всички диги за пробойни, както и нивото на река Дунав, което леко се покачва и в момента е 579 см. Това обаче е далеч от първата критична граница.


Герго Гергов изиска информация за възрастните хора от селото, чиито къщи са в опасна близост до залетите площи. Установено е, че има петима самотно живеещи и за тях са предвидени необходимите мерки, ако ситуацията се усложни.