Велико Търново си има дърво на желанията
50251

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Велико Търново си има дърво на желанията

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Велико Търново си има дърво на желанията
  • Велико Търново си има дърво на желанията
  • Велико Търново си има дърво на желанията

Дърво на желанията грейна във Велико Търново. То се намира пред Факултета по изобразителни изкуства и официално бе открито навръх Деня на влюбените 14 февруари. Върху ствола на дървото е поставена пощенска кутия, в която всеки може да пусне написани на лист съкровените си мечти и желания.

За дърво на желанията бе избран близо 5-метровия явор в центъра на града, който вдъхновил за нестандартната идея авторката Елена Недева. 28-годишната търновка го харесала случайно, докато се разхождала. След това споделила идеята си с приятели и направила група във Фейсбук, която много бързо набрала стотици почитатели. Така интересното хрумване на търновката попаднало и в полезрението на кмета Даниел Панов.

Не след дълго Елена се озовала на среща с градоначалника, за да доразвият заедно идеята. На нея се паднала задачата да намери кутията, която за начало ще събира желанията на търновци и гостите на града. А кметът поел ангажимента да направи ново осветление на красивото дърво.

Сините лампички, които няма да се виждат, когато дървото се разлисти, ще бъдат заменени с прожектори. Те ще стоят в основата на ствола и ще осветяват клоните. Дървото вече има поставен датчик, който регистрира всеки, приближил се до кутията. По този начин се задейства голямо светещо в червено сърце, поставено в короната на дървото.  



Десетки великотърновци дойдоха снощи, за да пуснат желанията си в обособената кутия, която се заключва. След като се напълни, листчетата ще бъдат събирани на друго място, за да освободят пространство за новите мечти.

Чуйте какво каза на откриването Елена Недева - в първия звуков файл.

Елена Недева се занимава с частен бизнес в сферата на недвижимите имоти. Тя беше и първата, която сподели желанието си пред всички. Искам за себе си щастие и благоденствие, каза младата жена и призова за още пожелания, изречени на глас. Такива не липсваха.

Чуйте ги във втория звуков файл.