Преди броени минути започна шоу-спектакълът на  ХI-я Международeн фестивал на военните оркестри пред сградата на Пощата, a в момента официалните лица полагат гирлянди на паметника „Майка България”.

Малко преди това се проведе и военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България на хълма Царевец. На историческата крепост се събраха стотици граждани на Велико Търново, гости на града, общественици, народни представители и официални лица. Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете бяло, зелено и червено – цветовете на българското знаме. Бе прочетен манифестът за обявяване на Независимостта.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни историята за обявяването на Независимостта и заяви, че на 22 септември 1908 г. в Търново, в емблематичната за историята на българската държавност и духовност църква „Св. 40 мъченици” и в последствие в крепостта Царевец, е провъзгласена българската Независимост. След приключване на церемонията и прочитането на словата официалните лица се отправиха към Пирамидата на Независимостта, където поднесоха венци и цветя.



В 12.00 часа от крепостта Царевец тръгна празнично шествие към паметник Майка България, което бе водено от военните оркестри, участници в Х-я Международни фестивал на военните оркестри. Очаква се в по-късните часове на деня в празничната програма да се включи и председателят на НС Димитър Главчев,. 


За честванията в старопрестолния град пристигнаха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, както и Теменужка Петрова, министър на енергетика, зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, народни представители, местни парламентаристи и служители на Община Велико Търново.

Паралелно с всички събития в 14.00 часа ще започне безплатния пешеходен туристически тур под надслов „По стъпките на българската държавност“ . Той ще тръгне от църквата „Св. Димитър Солунски“ и  ще премине през храмовете „Св.40 мъченици”, манастирът „Св. Св. Петър и Павел“  и ще завърши на  Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, където Манифестът за Независимостта на България е прочетен за втори път.

Вечерта честванията ще се пренесат отново на площада пред крепостта, където в 19.00 часа ще започне изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна рота на Националния военен университет „Васил Левски”. Тържествената заря-проверка е предвидена за 19.30 часа. Празничната програма на Община Велико Търново ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации в 20.15 часа. Освен това през целия ден църква "Св. 40 мъченици" и Архитектурно-музеен резерват "Царевец" ще приемат посетители напълно безплатно.