Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града
62426

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града
  • Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града

Фотоизложба "Търновските благодетели" е подредена на тротоарното пространство пред Факултета по изобразителни изкуства в центъра на старата столица. Върху девет табла са разположени снимки и информация за дарителите и благодетелите на града, хора с огромни заслуги за развитието на Търново във всички обществени сфери. Изложбата показва ликовете на 23-ма бележити търновци, живели в периода от 1807 до 1937 год. Сред тях са Леон Филипов, чиято дейност е била насочена към създаване и опазване на архитектурния облик на В. Търново. След смъртта си той оставя имуществото си в полза на Общината.

Д-р Никола Пиколо пък завещава на великотърновските училища 12 000 франка, а на Общината и на църквата "Св. Спас" - 15 000 франка. Д-р Стефан Сарафов е сред големите дарители на читалище "Надежда" и Туристическо дружество "Трапезица". Силвестър Пенов дарява значителни суми на мъжката гимназия и болницата. Петър Баклов подпомага великотърновските училища, читалище "Надежда" и църквата "Св. Никола". Димо Кьорчев пък завещава на читалище "Надежда" богатата си библиотека от над 1000 тома на български, немски, френски и руски език на стойност над 400 000 лв. Това дарение и досега се счита за най-голямото в сферата на книжнината. Стоян Киселов дарява 1 млн. лв., от тях 800 000 лв. определя за написване на история на В. Търново, като пожелава приходите от нея да се предоставят на бедни ученици.

Евгения Кисимова, Мария Цанева, Стефан Белчев, Ангелина и Васил Рашееви също са част от благодетелите, включени в изложбата на открито. Тя се организира от дирекция "Култура" на Община В. Търново, а информацията за живота и делото на видните общественици е предоставена от Регионалния исторически музей. Експозицията с ликовете на благодетелите ще остане до 23 март, когато ще бъде заменена с друга фотоизложба. Тя е озаглавена "Велико Търново днес" и е дело на Клуба на търновските фотографи.

Как възприемат великотърновци подредената изложба - в звуковия файл.