Шест впечатляващи постановки ще бъдат представени по време на първия по рода си в България Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Арена на класическото изкуство ще бъде крепостта Царевец. Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с директорите и представители на Русенската, Старозагорската, Бургаската и Пловдивската опери, както и на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна. Кметът ги посъветва да се възползват максимално от възможностите за реклама и популяризиране на заглавията от афиша. За целта Община Велико Търново ще окаже пълно съдействие, като ще бъде оказана и нужната техническа помощ по подготвяне на сцената.

Началото ще бъде поставено на 15 юли. Тогава почитателите на класическото изкуство ще бъдат зарадвани с постановката „Граф Монте Кристо” по едноименния роман на Александър Дюма. Мюзикълът ще бъде представен от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Спектакъл е атрактивен заради симбиозата между певческо и танцово изкуство, триизмерните ефекти и съвременните сценографски решения. Билетите са на цени между 10 и 40 лева. Те могат да бъдат закупени както от офиса на Общинската туристическа агенция, така и по интернет.

На 23 юли пред жителите и гостите на Велико Търново ще бъде представена операта „Набуко” - копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера - Бургас. Постановките продължават на 29 юли със заглавието „Аида” на Джузепе Верди (Държавна опера – Русе), а на 5 август Театрално-музикалният продуцентски център-Варна ще зарадва публиката с балета  “Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Календарът продължава на 27 август с „Кармен“ от Жорж Бизе (копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас). На 3 септември на сцена бъде поставена рок-операта по музика на Андрю Лойд Уебър  „Исус Христос суперзвезда“, продукция на Държавна опера - Пловдив.

Летният сезон на оперните театри „Сцена на вековете” е носител на престижното отличие „Европа на фестивалите – фестивали в Европа” за 2015/2016 г. Всяка година постановките на Царевец се радват на изключителна популярност. Над 1800 са седящите места, които ще бъдат разположени амфитеатрално около Двореца на Асеневци.