Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище
60564

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище
  • Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище

Трите деца от ловешкото село Дренов, които принудително бяха отнети от баща им заради това, че не ги е пускал на училище, са състезатели на Шахматен клуб „Етър" /В. Търново/. Димитър, Елена и Волен не са били съвсем изолирани, тъй като двамата им родители са ги водили на тренировки и турнири, съобщи треньорката им Светла Йорданова.

Димитър и Елена Дюлгерови са кръстени на баща си майка си. Заедно с най-малкият си брат Волен са обещаващи спортисти. Димитър е републикански шампион за юноши до 16 години, а Волен е трети в страната на блиц. Двамата бяха част от тима на великотърновския клуб, който стана отборен първенец на България.

Треньорът на шахматистите от „Етър" Светла Йорданова, която работи с тях от две години, заяви, че са много културни и възпитани и добре са се сработили с другите. Нито те, нито родителите им са създавали проблеми в клуба или на състезания. Това, че са били малко странни, го е отдавала на факта, че живеят в малко населено място. Светла Йорданова е изненадана от информациите, че майката Елена е била в чужбина през последните две години, тъй като до последно тя е ходила по състезания с тях.

„Създаваха впечетление за много задружно семейство. Децата много обичаха играта, особено най- големия и се занимаваха с желание. Научих, че не ходят на училище малко, след като дойдоха при нас от ловешки клуб и този факт ми се стори странен, но те си имат свои разбирания за възпитанието. Това не пречеше на изявите им в спорта. Факт е, че при дебюта си на републиканско Димитър взе златния медал. Родителите са споделяли с мен, че водят дела с държавата и се притесняваха да не им отнемат децата", разказа Светла Йорданова.



Според нея е жалко, че обещаващото спортно бъдеще на трите деца ще приключи, тъй като изпращането им в социални институции ще попречи на тяхната нормална шахматна подготовка.

Чуйте разказа на Светла Йорданова в звуковия файл.