Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
57192

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
  • Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
  • Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново

Ромски филмов фестивал ще представи документални и игрални ленти на социална тематика във Велико Търново. VT Film Fest "Ромският въпрос" ще се проведе от 5 до 7 октомври и ще покаже 12 филма, които ще се прожектират в галерията на клуб "Таралеж" на Самоводската чаршия.

Фестивалът се организира от VT EVENTS и Център „Амалипе" като част от кампанията „Рома Прайд" ("Ромската гордост"), която се провежда за втора година в България. Съдействие за филмовия фестивал е оказало и Френското посолство у нас. Прожекциите са напълно безплатни, като филмите са разделени в три категории, засягащи различни социални проблеми в общността, а също така свързани с ромските традиции и обичаи.

Филмовият фестивал ще бъде открит с концерт на оркестър "Карандила- Джуниър" на 5 октомври от 21:30 на сцената на „Арт Лято 2012" край Асеневци. Прожекциите на филмите в Клуб „Таралеж" в трите дни ще бъдат от 16:00 до 20:00 ч. и са придружени с дискусии. Преобладават документалните филми, но са включени и два игрални - "Отивам в Италия" и "Гаджо Дило", с които ще завърши фестивалът на 7 октомври, обясни неговият организатор Галин Попов.

Чуйте го в първия звуков файл.

За първи път в България в рамките на ромския филмов фестивал  ще бъде показан документалният филм "Забравеният геноцид". Лентата, предвидена за 5 октомври от 19,30 ч., разказва историите на роми, оцелели в концлагерите в Аушвиц. Филмът е режисиран от Идит Блох, поясни Деян Колев от Център "Амалипе". Сред любопитните ленти са "Бетонни фараони", направен за погребалните обичаи на ромите-калдараши, които са издигали специални гробници за починалите си роднини, особено ако те са били по-богати.



Чуйте повече за тези два филма от Колев във втория звуков файл.

Кампанията „Рома Прайд" ще протече в цялата страна с различни инициативи. В Стражица на 5 октомври е организирано изложение на ромски заняти и традиционен ромски сватбен чеиз.

В Павликени, също на на 5 октомври, пред читалище „Братство" и Центъра за развитие на общността в града ще бъде представена изложба на стари прибори, съдове, инструменти и носии, представящи бита на различните етнически групи от общината. В горнооряховския кв. Калтинец на 6 октомври пред местния клуб и читалище „Пробуда" ще се проведе изложба на картички, рисунки, кошничарски изделия, направени от ромите- бургуджии, ще бъдат показани и характерните за тях престилки и забрадки.

На 7 октомври във великотърновското село Водолей пред сградата на кметството ще бъде показана изложба на стари изделия - дамаджани и паници, терлици, забрадки за молитва, специфични за района традиционни ромски носии. На 8 октомври в село Леденик ще открият изложба на рисунки, български национални носии, стари тъкани кърпи и турски традиционни дрехи.  Ще се демонстрира на живо калайдисване на джезве, представяне на традиционен калайджийски ромски годеж. Деца от населеното място ще пеят и танцуват традиционни български, ромски и турски песни и танци.