Изложба, посветена на 140-годишнина от създаването на община Горна Оряховица, е експонирана във фоайето на Зала 1 на общината. Тя се открива и по повод Деня на българската община - 12 октомври. Инициативата е на Историческия музей в Горна Оряховица, който представя документи, снимки и материали от най-значимите факти и събития от новата история на общината.

Изложбата е първата от поредицата, която ще представи общо 140 селектирани документи от създаването на горнооряховска нахия (община) през 1868 година до наши дни. Озаглавена е “По пътя на годините” и е своеобразен калейдоскоп на община Горна Оряховица през XIX век.

Експозицията показва първият общински печат на Горна Оряховица със заветния символ “Успех”, обръщенията към избирателите от Горнооряховска околия на кандидатите за кметове Георги Бошнаков (1896г.) и Ангел Шаранков (1900г.).

Сред интересните експонати е и първата официална визитка на Горна Оряховица, публикувана през 1894 год. в Алманах на Княжество България. Текстът е написан от тогавашния кмет и народен представител Христо Рибарев.


Изложбата ще остане експонирана във фоайето пред заседателната зала на горнооряховския парламент до края на годината.

Следващата от поредицата експозиция ще представи община Горна Оряховица през XX век. Тя ще бъде подредена на същото място в навечерието на празника на Горна Оряховица – 29 май.

Това е поредната инициатива на Исторически музей - Горна Оряховица, която си поставя за цел да предизвика интерес към историята на града. Преди време директорът на музея Иван Бъчваров показа в поредица последователни изложби „пороците на обществото” като тютюна, алкохола, захарта, танците и пишещите средства.

В края на миналата седмица Историческият музей получи знак за качество на предлаганите туристически услуги. Това стана по време на единадесетото издание на Регионалната контактна борса “По пътя на слънцето”.