ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново днес чества своя патронен празник. Денят протича под мотото "Ще ти разкажа за ОУ "Димитър Благоев". Всеки клас гостува на определена институция, а Дарик радио бе домакин на 5 „а” клас с класен ръководител Цветелина Мирославова.

Децата с радост разказаха за своя патрон и споделиха, че много обичат своето училище и всички учители, тъй като те им дават ценни уроци и им предават материала по запомнящ се начин, без да се налага да полагат много усилия вкъщи.
 
„Димитър Благоев, наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ. Като ученик е подкрепял Априлското въстание. По време на Освободителната война помага при опълчението. Работи като учител. През 1890 година се установява във Велико Търново и съвместно с Никола Габровски създават в. „Работник”. Той е роден през 1856 и е починал през 1924 година”, разказа София Боянова.

Петокласниците имаха възможност да разгледат офиса на радиото и да се запознаят с професията на журналиста. С много ентусиазъм те задаваха различни въпросиот къде медиите взимат информацията, която предоставят на хората, как я преработват, как се правят репортажи, какво е реклама и т.н. 

На въпрос какво знаят за журналистическата професия Калина Кожухарова отбеляза, че журналистите информират хората за новите неща или за нещо, което може би ще им потрябва в бъдеще.  



По време на посещението разговаряхме с петокласниците и за утрешния празник – Деня на народните будители. Ивон Гърчева днес бе прекрасно гримирана за Хелоуин и заяви, че това е американски празник, но няма нищо лошо да се празнува.


„Заради Деня на народните будители по музика направихме проект, свързан с някои от тях, по избор. Бяхме разделени по групи, потърсихме информация за народните будители и беше забавно и полезно, когато работихме по проекта. Те са спомогнали за развитието на нашата държава. Например Кирил и Методий са създали азбуката. Ако не бяха го направили нямаше как сега да пишем и да говорим”, каза Ивон.
 
Калина пък заяви, че народните будители пробуждат народа да си спомни за миналото, за да може да се гордее с тяхното дело. Останалите деца обясниха, че не само Кирил и Методий и Паисий Хилендарски са будители, а и Иван Вазов, Васил Левски, Васил Априлов и други.